Turci merkaju dva grada u Srbiji za otvaranje klanice JUNADI: Najmanja plata radnika biće 650 evra!

10.05.2018. 08:02
Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf
Klanica / Izvor: Profimedia
Čitav posao trebalo bi da bude završen u martu sledeće godine

Stižu turske investicije!

Kompanija ETCII, koja se bavi proizvodnjom crvenog mesa, zainteresovana je da otvori klanicu junadi u Srbiji. Reč je o investiciji vrednoj oko 10 miliona evra, a posla će biti za oko 100 radnika, čije bi plate, kako je navedeno u pismu o namerama turske kompanije, bile od 650 do 1.700 evra bruto.

Predloženo je nekoliko lokacija u centralnoj Srbiji, a predstavnici kompanije već su obišli pojedine. Čitav posao izgradnje i otvaranja klanice trebalo bi da bude završen u martu sledeće godine.

Investitori planiraju da 80 odsto od ukupne proizvodnje izvoze. Kako saznaje Srpski telegraf, ovo je samo prva od mnogobrojnih investicija Turske, koje će uslediti posle posete naše delegacije predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Branislav-Nedimovic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

O otvaranju pogona ETCII u Istanbulu je pregovarao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je isposlovao da to bude grinfild investicija, što znači da Turci neće kupiti neki postojeći pogon, već će graditi od nule:

- U našem je interesu da imamo što više klanica namenjenih za tursko tržište. Važno je znati da je 5.000 tona kvota za izvoz, a to je više od 15.000 grla junadi. Što veću kvotu imamo za bezcarinski izvoz, to će nam biti veća stočarska proizvodnja, a stočarstvo je pokretač svih drugih poljoprivrednih aktivnosti – kaže Nedimović i dodaje da smo za izvoz govedine već postigli dogovor sa Kinom, a očekuje se i sporazum o izvozu sa Emiratima.

Nedimović otkriva i da su u igri dve lokacije:

- Obišli su više mesta u centralnoj Srbiji i za sada se dvoume između Čačka i Kragujevca.

 

Piše:
Srbija Danas/Srpski telegraf
10.05.2018. 08:02
Pogledajte više