clear sky
17°C
14.05.2024.
Beograd
eur
117.1197
usd
108.716
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Srbija i susedne zemlje traže SEZONSKE RADNIKE: Zarada i do 2.000 evra MESEČNO

10.05.2018. 06:59
Piše:
Srbija Danas/Blic
ljudi
ljudi / Izvor: Profimedia/ilustracija

Prava stvar

Branje voća, zidanje, rad u hotelima, kafićima i prodavnicama na primorju samo su neki od poslova koje mogu da rade sezonski radnici. Sezoncima najviše naruku ide manjak radne snage u susednim turističkim zemljama kao što su Crna Gora, Hrvatska i Grčka.

Sezonci u Srbiji najčešće rade u poljoprivredi, ako žele na more, tada će verovatno biti konobari, a ako odu u susednu Mađarsku, posao mogu naći kao moleri, keramičari i zidari.

Maline, borovnice, breskve, jagode, jabuke i druge voćke za koje je potreban veliki broj berača otvaraju mogućnost zaposlenja, a vlasnici plantaža nude dnevnicu od 1.500 do 2.500 hinara. Tako za mesec dana rada mogu da zarade blizu 300 evra.

Drvo jabuke
Drvo jabuke / Izvor: Profimedia

Na branju borovnica koje je teže i delikatnije nego branje drugog voća, može da se zaradi i do 4.000 dinara dnevno. Berači se traže širom Srbije, a velika ponuda poslova je u voćarskim krajevima, kao što je okolina Ivanjice, Arilja, Guče i Kosjerića gde je veliki broj plantaža malina.

- Na plantaži ima posla oko 10 sati svakog dana. Dnevnica za branje voće je od 1.500 do 2.500 dinara, toliko malinari plaćaju i za vezivanje ili branje malina. Ko hoće da radi nedeljom, kod mene ima duplu dnevnicu. Najviše se zaradi na branju borovnica, dnevnica je od 3.000 do 4.000 dinara, a isto toliko je dnevnica i za orezivanje voća. Svake godine sve nam je teže da nađemo sezonce kada nam kreće berba jabuka, kajsija i breskvi, jednostavno ljudi odlaze – kaže Petar Leskovac.

Na primorju kreću najčešće konobari i kuvari, a pored već uobičajenih Grčke i Crne Gore, ove sezone popularna je i Hrvatska. Više od 70.000 praznih radnih mesta i prosečna plata od 500 do 2.000 evra dovoljan su razlog zbog kog će Srbija ove sezone imati rekordan broj radnika u Hrvatskoj. Poslodavci tvrde da dozvole za rad neće biti problem.

- Početna plata u restoranima ili hotelima za konobare je od 600 do 800 evra, smeštaj je gotovo uvek obezbeđen, kao i hrana, a od bakšiša može da se zaradi još jedna plata mesečno. Često su dvokratne smene, radi se 12, a nekad i 14 sati. Kuvari zarađuju i duplo više, oko 2.000 evra, a čuvari na plažama i spasioci oko 600 evra – kaže Đula Siler, radnik jedne novosadske agencije za zapošljavanje.

Južnije, na crnogosrkom delu Jadrana, plate su malo manje, od 400 do 600 evra za konobare, ali bakšiš na mnogim mestima zna da bude i mnogo veći nego u Hrvatskoj. Najmanje zarade sobarice, oko 400 evra mesečno. Dozvola za rad dobija se maksimalno za 20 dana, potresna je samo potvrda o nekažnjavanju. Budva, Tivat, Bar i Kotor najčešće su destinacije naših radnika.