Sreda 21. feb 2024.
PKS

U Privrednoj komori Srbije počela obuka energetskih menadžera

Foto: Privredna komora srbije
Obuka polaznicima donosi evropski priznatu energetsku licencu

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je počela besplatna obuka energetskih menadžera koju pohađaju predstavnici 17 domaćih, srednjih i velikih kompanija u okviru projekta EUREMnekst (EUREMnext). Cilj obuke je podizanje nivoa znanja i veština zaposlenih u oblasti energetske efikasnosti radi optimizacije i unapređenja poslovanja.

Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS, izjavio je da obuka polaznicima donosi evropski priznatu energetsku licencu. Kako je objasnio, edukacija podrazumeva kombinaciju teorije i prakse sa ciljem definisanja načina i mogućnosti optimizacije energetskih procesa u kompanijama. Svi polaznici koji sa uspehom završe obuku dobijaju pristup međunarodnoj platformi EUREM i mogu učestvovati na međunarodnim konferencijama u okviru projekta EUREM, razmenjivati iskustva i povezivati se sa stručnjacima iz cele mreže, istakao je Lutovac.

Tanja Lindel, pomoćnik direktora Sektora industrije PKS, objasnila je da je obuka osmišljena u 6 modula kroz 16 tema iz oblasti energetske efikasnosti.  Obuke će biti organizovane od marta do juna, a predavači su profesori sa fakulteta i eksperti iz prakse. Ona je napomenula da je Euremnekst jedan od 27 projekata PKS koji se finansiraju iz programa Evropske unije, a da će ovaj projekat omogućiti učesnicima da se uključe u međunarodnu mrežu energetskih menadžera.

Predavač Filip Kanački napomenuo je da će obuka obuhvatiti različite aspekte upravljanja energijom, sagledavanja  energetskih potreba i procene gubitaka. Obuhvatiće fosilne i obnovljive izvori energije, način prikupljanja podataka i korisnu metodologiju usmerenu na bolje poslovanje i veću efikasnost preduzeća.

Nakon predavanja, predviđeno je polaganje ispita, priprema praktičnog rada, koji identifikuje problem u preduzeću uz predlog rešenja sa krajnjim ciljem njegove praktične primene.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd