Utorak 20. feb 2024.
čekić, knjige advokata

U ZATVOR zbog FOTOKOPIRANIH KNJIGA: Pala prva kazna u Srbiji

Foto: Profimedia
Vlasnik fotokopirnice iz Novog Sada naći će se iza rešetaka jer je godinama prodavao fotokopije udžbenika i skripte.

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda i na godinu dana zatvora, a uslovno na tri godine osudio Omera Pobuđanovića, vlasnika fotokoprinice, koji je godinama prodavao fotokopije udžbenika i skripte.

Zloupotreba autorskih prava

Ovim je Pravni fakultet u Novom Sadu izvojevao pobedu za zloupotrebu autorski prava na naučne radove i otvorio vrata da istim putem krenu i drugi fakulteti širom Srbije.

Prema rečima asistenta na Katedri za krivično pravo na Pravnom fakultetu Stefana Samardžića, veći broj svedoka u krivičnom postupku protiv Pobuđanovića u više navrata je u njegovoj fotokopirnici u blizini Univerziteta kupio unapred umnožene fotokopije udžbenika ili delove za koje su im izdavani fiskalni računi. 

- Visina koristi koju je Pobuđanović ostvario veća je od deset miliona dinara, ali o tom zahtevu sud nije odlučivao već je oštećene uputio da na osnovu krivične presude, u parničnom postupku potražuju naknadu materijalne štete - izjavio je Samardžić. 

On je precizirao da je u tom krivičnom posupku utvrđena povreda autorskih prava nekoliko profesora Pravnog fakulteta. 

Zbog kopija se udžbenici slabo prodaju

Direktor izdavačke kuće Čigoja, Žarko Čigoja kaže da na Fakultetu političkih nauka uspeju da prodaju samo udžbenike za prvu godinu studija.

- Cena udžbenika bude jeftinija za 50, 100 dinara. Ne dobija autor, izdavač, ni država - kaže Čigoja.

Fotokopije i do pet puta jeftinije

Fotokopirnice oko Pravnog fakulteta u Beogradu protiv kojih su podnete krivične prijave i dalje rade što je olakšavajuća okolnost studentima koji za kopiranu knjigu izdvoje i do pet puta manje novca. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd