Skip to main content
Voćnjak

Ulaganje koje se brzo isplati: Od 3 hektara pod voćem može da živi četvoročlana porodica

Foto: Profimedia
Lepe vesti

Milan Krkobabić, zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj posetio je zemljoradničku zadrugu "Profortun", u Kisaču, i tom prilikom istakao da je ta zadruga primer kako mladost i nauka udruženi daju rezultate.

Krkobabić je rekao da je budućnost srpskog agrara u modernim tehnologijama, pažljivom odabiru sorti i uspešnom plasmanu na tržišta, a samo udruženi možemo stići do tog cilja. 

Profesor dr Zoran Keserović ukazao je na činjenicu da je izvoz sadnog materijala perspektiva srpskog voćarstva. 

- Moramo pratiti dešavanja u regionu i usavršavati se jer bez znanja nema napretka - rekao je i izrazio veliko zadovoljstvo što vidi mlade ljude udružene u istoj ideji i uspešnoj realizaciji posla, saopšteno je iz Krkobabićevog resora. 

Direktorka zadruge "Profortun", Martina Jurik, istakla je značaj ove investicije za osam mladih zadrugara i 10 njihovih kooperanata. 

Ona je rekla da svi s entuzijazmom obradjuju svojih 14 hektara pod jabukom, 8 hektara pod trešnjom i 5 hektara pod jagodom i da se za kratko vreme javlja još ljudi iz ovog okruga koji su zainteresovani za bavljenje voćarstvom. 

Voćnjak
Foto: Profimedia

Zanimljiv podatak je da sa 3 hektara obradivog zemljišta pod voćem može da živi četvoročlana porodica, a investiciju u taj posao moguće je isplatiti u roku od pet godina

Zemljoradničkoj zadruzi „Profortun“ u Južnobačkom upravnom okrugu, u kome već uspešno posluje 149 zadruga, dodeljeno je iz ovog programa 5,7 miliona dinara za kupovinu mehanizacije i opreme za voćarstvo (palet boks, voćarska kolica, voćarske platforme, prskalica, atomizer, malčer tarup, lovac mraza). 

Ova novoosnovana voćarska zadruga uložila je oko 6 miliona dinara sopstvenih sredstava za obrtna sredstva neophodna za rad i nabavku KNIP sadnica jabuke, a malo manje novca od toga dobila je u okviru prošlogodišnjeg Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije (u 2018. godini za podršku zadrugama odvojeno je u Budžetu RS novih 825 miliona dinara). 

Planirani obim proizvodnje jabuka ove godine je oko 11.000 kilograma, a očekuje se da za dve godine ta proizvodnja naraste i do 156.000 kilograma, dok zadruga planira povraćaj celokupne investicije u neredne četiri godine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd