Skip to main content
Ministar Zoran Đorđević

Veća podrška Vlade Srbije u rešavanju radnih sporova

Foto: Srbija Danas
Efikasna rešenja

Vlada Srbije će u narednom periodu dati veći značaj radu i transparentnosti Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova kako bi svi zaposleni i poslodavci u zemlji mogli da se upoznaju sa rezultatima rada njenih miritelja i arbitara, rekao je danas ministar za rad Zoran Ðorđević.

Ako želite da konkurišete za porodičnu penziju, ovo je KRAJNJI ROK za podnošenje prijava

Fabrika stakla iz Paraćina u stečaju: Evo šta će biti sa radnicima

- Od mirnog reševanja radnih sporova putem pregovora korist imaju ne samo pojedinci već i društvo u celini. Pravi primeri dobre prakse u tom pogledu su uspešno sprečan kolektivni spor u Industriji za preradu mesa ''Karneks'', kao i nedavno okončanje petomesečnog štrajka u ''Goši'' - naveo je Ðorđević otvarajući II seminar za obuku miritelja i arbitara Agencije.

Ðorđević je napomenuo da je razgovorao sa predsednicom vlade da se prida veći značaj radu Agencije kako bi se povećala njena vidljivost i da građani Srbije budu upoznati sa njenim rezultatima.

Ministar Zoran Đorđević
Ministar Zoran Đorđević
Foto: Srbija Danas

U prethodnom periodu, kako je ukazao, radni sporovi koji su se vodili, imali su podred vremenskog trajanja i cenu koštanja koja je opterećivala i našu privredu i budžet.

- Vlada želi da izmeni to i u budućem periodu će dati veću važnost mirnom rešavanju radnih sporova. Angažovanjem Agencije želimo da predupredimo radne sporove, kao i da doprineseno njihovom efikasnom okončanju - rekao je Ðorđević ističući da Vlada daje punu podršku radu direktoru Agencije i njenom budućem radu.

Direktor Agencije Mile Radivojević ukazao je da Agencija stalno radi na povećanju kompetencija miritelja i arbitara u cilju smanjenja neizvesnosti koju zaposleni i poslodavci imaju prilikom ulaska u postupak mirenja.

Seminar
Seminar

- Naš cilj je da svaki zaposleni u Srbiji sazna za ovaj postupak i njegove prednosti.

Postupak je besplatan, jer ga država u potpunosti finansira. Državi je važno da svaki zaposleni svoje pravo iz rada i po osnovu rada u postupku pred Agencijom efikasno ostvari - naglasio je Radivojević.

On je najavio da će Agencija inicirati da Vlada donese zaključak kojim će se preporučiti svim korisnicima javnih sredstava, da čak i u postupak pregovora za zaključenje ili izmenu i dopunu kolektivnog ugovora uključe miritelja Agencije.

- Svi znamo da je dobro ispregovaran i ispoštovan kolektivni ugovor zapravo prevencija za mnoge radne sporove - naglasio je Radivojević.

Pored toga, kako je naveo, cilj je i rastereti sudstvo koje trenutno ima oko 30.000 radnih sporova u radu.

Seminar
Seminar
Foto: Srbija Danas

- Kada se toliko broj predmeta nalazi pred sudovima ne može da se očekuje da se sporovi efikasno rešavaju - napomenuo je Radivojević.

Što se tiče izmena Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, Radivojević očekuje da one stupe na snagu u prvom kvartalu naredne godine.

Izmenom zakona će se pre svega, kako je ukazao, proširiti nadležnosti Agencije i povećati uloga i značaj koji ona ima u pravnom sistemu Republike Srbije.

Seminaru, koj je održan u Palati Srbija prisustvovao je i direktor Međunarodne organziacije rada (MOR) za Jugoistočnu Evropu Markus Pilgram.

Seminar
Seminar
Foto: Srbija Danas

On je ocenio da je sprska Agencija dobar uzor novim i burdućim Agencijama u regionu, podsećajući da ona svojim radom smanjuje troškove zbog radnih sporova, ali isto tako obezbeđuje socijalnu koheziju i mir.

Predstavnik MOR-a za Srbiju Jovan Protić rekao je da MOR devet godina pomaže Agenciji da izgradi svoje kapacitete, te da je tako postala je nabolji uzor za države regiona koje grade svoje institucije za mirno rešavanje radnih sporova, kao što su Crna Gora, Republika Srpska, a u budućnosti verovatno i Makedonija i BIH.

Pešić je napomenuo sa je u toku projekt sa sedištem u Sarajevu, koji će pomoći izradu baze rešenih slučajeva iz postupka mirnog rešavanja radnigh sporova.

- Na tu bazu će moći da se referiše i sprska agencija i da je njeni miritelji aktivno koriste - napomenuo je Pešić.

Takođe, kako je dodao, MOR početkom novembra organizuje skup u CG gde će agencije iz regiona potpisati sporazum o saradnji u cilju ujednačavanje njihove prakse.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd