Skip to main content
Novčanik

VELIKO SMANJENJE DEFICITA TEKUĆEG RAČUNA SRBIJE: Sa prošlogodišnjih 37,3 na ovogodišnjih 4,2 odsto!

Foto: Profimedia
Priliv stranih direktnih investicija dostigao lani 3,0 milijardi evra, a neto priliv 2,9 milijardi evra

Deficit tekućeg računa platnog bilansa Srbije smanjen je prošle godine za 37,3 posto u odnosu na 2019, i iznosio je 4,2 procenta bruto domaćeg prozivoda, što je bolji rezultat nego što je prvobitno projektovano, pokazuje današnji Izveštaj o inflaciji Narodne banke Srbije.

"MILOŠ VELIKI" OBORIO REKORD ZA VIKEND: Srpskim auto-putevima za praznike prošlo više od 600.000 vozila

"MILOŠ VELIKI" OBORIO REKORD ZA VIKEND: Srpskim auto-putevima za praznike prošlo više od 600.000 vozila

ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE: Hladnoća gurnula svet na ivicu mraka! (FOTO/VIDEO)

ŠTA ĆE BITI SA STRUJOM I DA LI SE VRAĆAJU RESTRIKCIJE: Hladnoća gurnula svet na ivicu mraka! (FOTO/VIDEO)

KORONA OBORILA I TRŽIŠTE AUTOMOBILA: Prodaja u celoj Evropi drastično skliznula, samo jedna zemlja zabeležila rast

KORONA OBORILA I TRŽIŠTE AUTOMOBILA: Prodaja u celoj Evropi drastično skliznula, samo jedna zemlja zabeležila rast

Manji tekući deficit, rezultat je manjih rashoda po osnovu dohodaka od stranih direktnih investicija, smanjenja deficita robne razmene, kao i rasta suficita u trgovini uslugama, navodi NBS.

Pored manjeg uvoza, kako dodaje, smanjenju robnog deficita doprineo je rast investicija u izvozno orijentisane sektore iz prethodnog perioda, zbog čega je, u uslovima pada bruto domaćeg proizvoda zone evra od oko 7,0 posto, robni izvoz Srbije u 2020. godini smanjen za svega 2,3 procenta.

Dinar
Dinar
Foto: Profimedia

 

NBS procenjuje tekući deficit u ovoj godini na oko 5,0 odsto BDP-a

NBS procenjuje da će oporavak lične potrošnje i investicija dovesti do nešto bržeg rasta uvoza i pogurati tekući deficit u ovoj godini na oko 5,0 posto BDP-a, dok za naredne godine očekuje postepeno smanjenje tekućeg deficita na oko 4,0 procenta BDP-a.

Tempo tog smanjenja će, kako naglašava, zavisiti u najvećoj meri od dinamike investicionog ciklusa u narednom periodu.

- Pandemija je snažno uticala na tokove kapitala prema zemljama u usponu, ali je priliv kapitala u Srbiju i u tim uslovima ostao relativno visok - ističe NBS i precizira da je priliv stranih direktnih investicija dostigao lani 3,0 milijardi evra, a neto priliv 2,9 milijardi evra, što je šestu godinu zaredom bio dovoljan nivo da se u potpunosti pokrije deficit tekućeg računa.

Ekonomija, Koronavirus, Ekonomska kriza
Foto: Profimedia/ilustracija

 

J.P. Morgan će uključiti naše dinarske obveznice u svoj indeks

Centralna banka ukazuje da je znatan priliv kapitala ostvaren i po osnovu emisija evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, pri čemu je najveći deo sredstava prikupljenih po osnovu druge emisije u 2020. godini (1,2 milijarde dolara) iskorišćen za prevremeno vraćanje dela duga po osnovu obveznica emitovanih 2011, koje dospevaju u septembru ove godine.

- Visoka tražnja za evroobveznicama i postignuta najniža cena zaduživanja do sada, povećana ulaganja stranih investitora u dinarske državne hartije od vrednosti, uz pad premije rizika zemlje i zadržan kreditni rejting, potvrđuju spremnost investitora za ulaganja u Srbiju i njihovo poverenje u makroekonomsku stabilnost i povoljne izglede privrednog rasta Srbije u narednom periodu - kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Podseća da je još pre godinu najavila uključenje dinarskih obveznica Republike Srbije u renomirani indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM.

- Naša očekivanja su se ispunila i uloženi veliki napori dali su rezultat, J.P. Morgan je 11. februara objavio odluku da će od 30. juna 2021. godine uključiti naše dinarske obveznice u ovaj renomirani indeks. Na taj način dat je još jedan snažan signal međunarodnim investitorima da je Srbija sigurno i poželjno mesto za ulaganje i da će to ostati i u narednim godinama - zaključila je guvernr Tabaković.
 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd