Skip to main content
gepek

VIŠE NOVCA I ZA PUTOVANJA! Skočile cene - Seničić otkriva koliko novca će nam trebati i za letovanje

Foto: Profimedia
Inflacija se oseća u svim segmentima našeg društva, pa je neminovno da dođe i do poskupljenja cena aranžmana u našoj zemlji, regionu i svetu.

Tako su i cene aranžmana za zapadne zimske turističke centre veće za čak 30 odsto, a inflacija će se osetiti i na cenama aranžmana za predstojeće leto, u šta su se uverili oni koji su posetili sajam turizma u Novom Sadu.

Procene su da će cene hotelskih aranžmana, posebno uz plaćene obroke, poskupeti više do 25 odsto, dok se nove cene privatnog smeštaja u Grčkoj već znaju, jer je većina agencija ugovorila aranžmane za leto i počela njihovu prodaju.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Srbije objasnio je šta najviše utiče na cenu turističkih aranžmana, koliko su do sada aranžmani poskupeli i kakav je odnos u zavisnosti na zemlje u regionu i svetu.

ISKORISTITE CRNI PETAK na Fakultetu društvenih nauka i upišite se u školsku 2023/24. po SPECIJALNIM CENAMA

ISKORISTITE CRNI PETAK na Fakultetu društvenih nauka i upišite se u školsku 2023/24. po SPECIJALNIM CENAMA

REČENO - ISPUNJENO! Oni koji su štedeli struju dobili MANJE RAČUNE, oglasili se iz EPS-a

REČENO - ISPUNJENO! Oni koji su štedeli struju dobili MANJE RAČUNE, oglasili se iz EPS-a

KATAR ĆE KINU SNABDEVATI GASOM SLEDEĆIH 27 GODINA: U jeku energetske krize, potpisan dugoročni sporazum

KATAR ĆE KINU SNABDEVATI GASOM SLEDEĆIH 27 GODINA: U jeku energetske krize, potpisan dugoročni sporazum

- Inflacija utiče na sve, zbog poskupljenja usluga prevoza i hotela neminovno je da će i aranžmani biti skuplji. Sve je poskupelo i to je apsolutno opravdano, naročito kada su hoteli u pitanju zbog višestruke usluge koju pružaju. U kojoj meri će poskupeti zavidi od vrste aranžmana, da li je prevoz predviđen autobusom ili avionom, da li je putovanje u Srbiji ili inostranstvu, više faktora je u igri, pitanje je samo procenta.

Aleksandar Seničić
Foto: Youtube/Printscreen/TVKopernikus

- Cene aranžmana za predstojeću zimsku sezonu u Srbiji skuplje su za 20-25 odsto, za put u inostranstvo skuplje su za 35 odsto i to je prosek. Aranžmani za Dan državnosti bili su skuplji za 10 odsto, ako je bio autobuski prevoz, i 15 odsto za avionski. Kada je letnja sezona u pitanju još uvek je neizvesno. Počela je prodaja apartmana za Grčku, sada su skuplji za pet odsto, ali očekujem daleko veće poskupljenje, posebno u hotelima i to za 20 odsto. Cene aranžmana moraju pratiti i poskupljenja hrane i pića na letovalištima, zaključio je Seničić.

Podsećamo, zbog poskupljenja energenata na samom početku letnje sezone cena goriva u avio-industriji u prethodnih pet meseci skočila za 100 odsto, a nacionalna avio-kompanija Air Serbia povećala je cene zakupljenih letova i potpisala anekse ranijih ugovora sa turističkim agencijama.

Kako ukazuju, prema Zakonu o zaštiti potrošača, putnik mora pre zaključenja ugovora o putovanju da bude informisan o mogućnostima za povećanje cene. Ako je agencija to propustila da uradi, putnik nema obavezu plaćanja dodatnih troškova. Teret dokazivanja snosi agencija, koja to može uraditi samo uz potpisani dokument od strane putnika.

Prema direktoru Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta" Aleksandru Seničiću, agencija je dužna da 20 dana pre polaska na put prijavi putnicima da je neophodna doplata koja ne sme da bude veća od osam odsto u odnosu na uplaćeni aražman.

Vremenska prognoza
Mist
7 Beograd