Petak 08. dec 2023.
profesorka Vera Petrović

Visoka škola elektrotehnike i računarstva treba da vrati milion i po evra u budžet Republike Srbije

Foto: VIŠER, Profimedia, SD Ilustracija
Budžetska inspekcija je ustanovila da je Visoka škola elektrotehnike i računarstva neosnovano isplaćivala stimulativne dodatke svojim zaposlenima

Nekada Visoka škola elektrotehnike i računarstva, a sada Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd treba da uplati više od 180.000.000 dinara (više od 1,5 milion evra) u budžet Republike Srbije u roku od 90 dana.

Rok za povraćaj sredstava u budžet Republike Srbije je 12. jul 2021. godine. 

Odlukom Vlade Republike Srbije 29. avgusta 2019. godine osnovana je Akademija tehničko- umetničkih strukovnih studija u Beogradu (ATUSS) u čiji su sastav ušle nekadašnje Visoka škola elektrotehnike i računarstva, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Visoka građevinsko-geodetska škola, Visoka železnička škola i Visoka tekstilna strukovna škole za dizajn, tehnologiju i menadžment.

Budžetska inspekcija je utvrdila da je Visoka škola elektrotehnike i računarstva, a sada Odsek Visoka škola elektrotehnike i računarstva koja pripada Akademiji tehničkih- umetničko strukovnih studija Beograd pomenutih 180 miliona dinara neosnovano utrošila i utvrdila rok od 90 dana za vraćanje sredstava građana u budžet Republike Srbije.

Proverom za period od tri godine, 2018-2021. godina, budžetska inspekcija je utvrdila veliki broj nepravilnosti u trošenju sredstava od strane tadašnje direktorke škole dr Vere Petrović, koja je sada na čelu novoosnovane Akademije kao pravni sledbenik Visoke škole elektrotehnike i računarstva i koja uzeti novac mora da uplati u budžet.  

Budžetska inspekcija je ustanovila da je Visoka škola elektrotehnike i računarstva neosnovano, kako iz sopstvenih sredstava, tako i iz budžetskih prihoda, isplaćivala stimulativne dodatke, nagrade, poklone,  plate... samo "odabranim" zaposlenima i da je budžet države oštećen za iznos viši od 180.000.000 dinara.

Kako je Visoka škola elektrotehnike i računarstva oštetila državu za 180.000.000 dinara?

Budžetska inspekcija Ministarstva finansija je utvrdila da su se stimulativni dodaci uplaćivali zaposlenima po osnovu držanja nastave na više predmeta, držanja konsultacija studentima, učešća u radu nastavnog veća, komisija i drugo, kao i po osnovu rukovođenja, držanja nastave na daljinu, otklanjanja disproporcije u koeficijentima zaposlenih, povećanja opterećenja i obima posla, blagovremenosti, tačnosti, radnoj disciplini, odnosu prema studentima, racionalizaciji posla, kvalitetu rada, povećanju odgovornosti za nenastavno osoblje, povećanja odgovornosti za rukovanje novcem, vremena provedenog u školi i tome slično.

Kada se prevede na jezik običnog građanina, Visoka škola elektrotehnike i računarstva plaćala je "odabranim" zaposlenima da obavljaju svoj redovni posao i za to ih i dodatno častila milionskim iznosima. Država je zaposlenima iz budžeta svaki mesec isplaćivala platu za poslove koji su im u opisu radnog mesta, a onda je direktorka, dr Vera Petrović, mimo plata, iz sredstava naplaćenih studentima plaćala to isto. Što bi se u našem narodu reklo, nagrađivani su što redovno i blagovremeno dolaze na posao, drže konsultacije studentima i ljubazni su prema njima.

Kolika bahatost je u pitanju najbolje govore i isplaćeni iznosi na mesečnom i godišnjem nivou. Tako je na primer sadašnja predsednica ATUSS i nekadašnja direktorka Visoke škola elektrotehnike i računarstva dr Vera Petrović za period od 1.1.2018-1.2.2021. na ime plata i zarada isplatila sebi i bliskim saradnicima više od 180 miliona dinara na ime brojnih i izmišljenih dodataka. Direktorka Petrović je na ime sopstvene plate i stimulacija, pored redovne plate koju prima, sebi isplatila više od 10 miliona dinara, a svom zameniku, pomoćniku za finansije više od pet miliona dinara.

profesorka Vera Petrović
profesorka Vera Petrović
Foto: VIŠER

Takođe, nagrađivali su se i saradnici koji prave raspored i to sa ni manje ni više nego 60.000 dinara po semestru, a direktorki se isplaćivalo 50.000 dinara zbog dodeljivanja diploma studentima (što im je sve u opisu redovnog posla, a što je i budžetska inspekcija utvrdila). Za učešće u radu Komisija dodatno se moglo dobiti od 10.000 do 50.000 dinara. Stimulativno davanje novca zaposlenima bilo je zagarantovano i onima koji drže nastavu na drugom, trećem i četvrtom predmetu, kao i onima koji instaliraju softver za vežbe, ali i onima koji drže nastavu na daljinu. Budžetska inspekcija utvrdila je da su svi ti radni zadaci utvrđeni u opisima redovnog posla, pa se postavlja pitanje – čemu onda stimulacija na zaradu, kada za to već primaju platu?

Povodom ovog zapisnika budžetske inspekcije i dugovanja većeg od 180.000.000 dinara koje Visoka škola elektrotehnike i računarstva Beograd ima prema državi, kontaktirali smo nekoliko puta i nekadašnju direktorku dr Veru Petrović, koja do objavljivanja ovog teksta nije dala svoj komentar.

Nakon osnivanja Akademije tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd, finansije Visoke škole elektrotehnike i računarstva bile su u nadležnosti same Akademije, a njen tadašnji v.d. predsednika bio je prof. dr Bojan Babić koji je istakao da se ne može komentarisati Zapisnik budžetske inspekcije jer je postupak u toku.

- Budžetska inspekcija je dostavila Zapisnik, ne izveštaj. Nakon toga sledi Rešenje, nakon kojeg može da usledi dalji pravni postupak. Dakle, pravni postupak je još u toku, ne postoji konačna odluka, i zbog toga se ne može komentarisati. Treba samo imati u vidu da su stimulacije isplaćivane iz sopstvenih prihoda VIŠER, ne iz budžetskih sredstava. Dakle, ne može se govoriti o nenamenskom trošenju sredstava, jer je za budžetska sredstva strogo definisana namena, a za sopstvena nije – istakao je profesor Babić za portal SrbijaDanas.

Profesori Bojan Babić i Dragan Nikolić
Profesori Bojan Babić i Dragan Nikolić
Foto: Mašinski fakultet u Beogradu, Visoka građevinsko-geodetska škola strukovnih studija, SD Ilustracija

Predsednik Saveta Akademije u ostavci dr Dragan Nikolić nije želeo da komentariše dešavanja, jer je podneo neopozivu ostavku iz ličnih razloga (22. aprila 2021) na sve funkcije u toj obrazovnoj instituciji, tj. na mesto predsednika i na članstvo u Savetu Akademije. Mesec dana nakon podnošenja ostavke (26. maja 2021) pokušava da povuče neopozivo datu ostavku.

Na naše pitanje zašto da ga ne pitamo o tome s obzirom na to da je predsednik Saveta Akademije čiji je vlasnik država Srbija, tj. svi njeni građani, pokušao je da nam objasni da je to privatna stvar i da je to isto kao da se ne slažete sa ženom. U prevodu, to znači, čim je saznao da budžetska inspekcija vrši kontrolu, dr Dragan Nikolić je odmah podneo ostavku (verovatno znajući šta budžetski inspektori mogu da pronađu), čime se distancira od do tada najbliže saradnice, dr Vere Petrović.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd