Skip to main content
Protest poljoprivrednika

VLADA SRBIJE I POLJOPRIVREDNICI POSTIGLI DOGOVOR! Evo kolika će biti cena suncokreta pri otkupu

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Poljoprivrednici već osam dana protestuju širom Srbije

Poljoprivrednici koji već osam dana protestuju širom Srbije i Vlada postigli su dogovor kojim bi trebalo da budu okončane blokade, potvrđeno je RTS-u iz Vlade i od predstavnika ratara. Dogovoreno je da prodajna cena suncokreta pri otkupu bude 73 dinara po kilogramu.

VLADA POSTIGLA DOGOVOR SA POLJOPRIVREDNICIMA: Održan sastanak, ostalo da se utvrde još neke finese

VLADA POSTIGLA DOGOVOR SA POLJOPRIVREDNICIMA: Održan sastanak, ostalo da se utvrde još neke finese

ČEKAJU ODGOVOR POLJOPRIVREDNIKA: Brnabić, Nedimović i Čadež još uvek u Vladi Srbije

ČEKAJU ODGOVOR POLJOPRIVREDNIKA: Brnabić, Nedimović i Čadež još uvek u Vladi Srbije

"VLADA ČINI SVE DA POSTIGNE DOGOVOR" Nedimović o razgovoru sa poljoprivrednicima: Nadam se da će imati sluha

"VLADA ČINI SVE DA POSTIGNE DOGOVOR" Nedimović o razgovoru sa poljoprivrednicima: Nadam se da će imati sluha

Vlada Republike Srbije postigla je dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat, potvrđeno je RTS-u.

Naime, prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare. Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Žetva kukuruza
Foto: Profimedia/ilustracija

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz Vlade Srbije za RTS je rečeno da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Dodaju da im je drago da su udruženja Stig i Južni Banat pokazali visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Obe strane su naglasile da će ubuduće zajedno raditi na svim daljim koracima ka poboljšanju uslova rada poljoprivrednika u Srbiji i sigurni su da će uz stalnu komunikaciju i redovne sastanke situacije poput ove biti predupređene.

Suncokret
Foto: Profimedia

Ratari već osam dana protestuju širom Srbije. Nakon jučerašnjih pregovora danas su nastavili blokade puteva u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Pančevu. Poljoprivrednici iz Šumadije krenuli su traktorima za Beograd. Poljoprivrednici su na jučerašnjim razgovorima sa Vladom postigli dogovor o premijama za mleko.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd