Sreda 06. dec 2023.
studenti

13.000 profesora ostaje bez posla?

Foto: Profimedia/ilustracija
Oko 13.000 profesora u Srbiji moglo bi da ostane bez posla ako se zatvori 190 srednjih škola za koje je Ministarstvo prosvete procenilo da je višak.

Naime, ove školske godine u srednje škole upisano je čak 8.000 đaka manje nego prošle godine, a sledeće bi stanje moglo biti i gore.

U svakoj srednjoj stručnoj školi je prosečno zaposleno oko 70 profesora, što dovodi do brojke od 13.000 onih koji bi mogli da se nađu na ulici, prenosi Informer.

Potpresednik Udruženja prosvetnih radnika Srbije Milan Jevtić ističe da se liste s tehnološkim viškovima već prave.

“Racionalizacija se u školstvu sprovodi još od 2009. godine i otad se zbog manjka đaka svake godine smanjuje broj odeljenja, kao i profesora. Nastavnici su navikli da im se stavlja “nož pod grlo“. Čak 25.000 njih živi od 12.000 dinara jer nemaju dovoljan fon časova da bi zaradili normalnu profesorsku platu“, ističe Jevtić.

Prosvetni sindikalac Milan Jevtić napominje da bi pre otpuštanja profesora trebalo da se obavi preraspodela đaka po školama.

“U Evropi broj učenika po odeljenju ne sme da prelazi 25. S druge strane, u nekim odeljenjima gimnazija, ekonomskih i medicinskih škola mi imamo i po 40 đaka. Takva situacija je na primer, u Tutinu, gde praktično đaci sede jedni na drugima“, kaže Jevtić.

Vremenska prognoza
Snow
0 Beograd