clear sky
15°C
29.05.2024.
Beograd
eur
117.1153
usd
107.6427
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SKANDAL U NIŠKOJ MLEKARI: U jogurtu pronađene velike količine OPASNE SUPSTANCE

18.03.2016. 11:28
Piše:
Srbija Danas
jogurt
jogurt / Izvor: Profimedia

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore pronašla je povećane količine aflatoksina u jogurtu "Niške mlekare".

Inspektori su obustavili odmah uvoz ovog mlečnog proizvoda i naredili njegovo vraćanje i uništavanje. Prema saznanjima srpskih medija, reč je o 728 kilograma jogurta, a pošiljka je "pala" na graničnom prelazu Dubrakovo. U Upravi ističu da je preko ove "međe" sa Srbijom i Crnom Gorom uvezeno i 87 pošiljaka dugotrajnog mleka i proizvoda od mleka. Uzorkovana je svaka pošiljka, uzeto je 156 uzoraka, od kojih su tri bila neispravna.

Jedna od najkancerogenijih supstanci na svetu, naročito opasna po zdravlje dece

Aflatoksini su prirodni mikotoksini, otrovni su i spadaju među najkancerogenije poznate supstance. Naročito je opasan tip B1 koji pokazuje štetne uticaje pre svega na ćelije jetre, kako u smislu toksičnosti, tako i u smislu povećanja rizika za pojavu raka jetre.

 Na pojavu aflatoksina su najosetljivija deca, i kod one koja su izložena hroničnim dejstvima visokih koncentracija ovih supstanci pojavljuju se ozbiljne smetnje u fizičkom i psihičkom razvoju, a primećuje se i povećana verovatnoća pojave raka jetre u kasnijim životnim dobima. 

Deca piju jogurt
Deca piju jogurt / Izvor: Profimedia

Proizvođač treba da se prilagodi tržištu na koje izvozi

Aflatoksin je došao u žižu srpske javnosti pre tri godine kada je otkriveno da su koncentracije tog prirodnog mikotoksina u domaćem mleku iznad onih koje su bezbedne po ljudsko zdravlje. Prema tadašnjem zakonu nivo aflatoksina iznosio je 0,5 mikrograma po kilogramu, dok je u Evropi ta količina značajno manja i iznosi 0,05.

Naše zakonodavstvo je pokušalo da se prilagodi tom standardu, međutim on je bio neodrživ za domaće proizvođače, pa je krajem prošle godine napravljeno kompromisno i prelazno rešenje od 0,25 mikrograma po kilogramu. Crna Gora je, međutim, svoj zakon u potpunosti prilagodila evropskom pa dozvoljeni nivo aflatoksina u proizvodima koje konzumiraju naše komšije iznosi 0,05.

Za incident saznali iz novina

Iz "Niške mlekare" nisu hteli da komentarišu odakle nedozvoljena količina aflatoksina u jogurtu, a o vraćanju pošiljke sa granice sa Crnom Gorom kažu da su saznali "iz novina".

Iz mlekare su nam rekli da im je direktor službenom putu u inostranstvu i da će biti dostupan tek u ponedeljak.

 - Tu je nastao problem. Svaki proizvođač koji izvozi proizvod na strano tržište treba da se ponaša po pravilima zemalja koje kupuju tu robu. To bi značilo da u ovom slučaju proizvođač treba da prilagodi nivo aflatoksina dozvoljenom nivou koji je propisan u zemlji u koju izvozi - kazali su sd.rs iz uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Da su dozvoljene količine aflatoksina u Srbiji visoke, skrenuli su pažnju i predstavnici Evropske komisije.

U svom izveštaju preporučili su da se to smanji i dovede na evropski nivo, kako bi se olakšao izvoz domaćim proizvođačima u EU. Nezvanično, granica je podignuta zbog proizvođača koji su kukuruz iz 2015. mešali sa onim plesnivim iz 2014. godine.

Prva afera koštala Srbiju više miliona

Afera koja je pre tri godine podigla na noge građane Srbije, kada je otkriveno koje koncentracije aflatoksina ima u domaćem mleku, i šta piju, merila se u milionima evra.

Trećina kukuruza iz rezervi je bila zaražena, a inspekcije su zatvorile male proizvođače mleka. Rezultati iz Nemačke tada su otkrili da pojedini uzorci imaju 0,86, pa čak i 1,2 mikrograma po kilogramu.