clear sky
23°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BRZO I LAKO: Napravite sirup od koprive, savršen je za ČIŠĆENJE KRVI

21.04.2015. 16:11
kopriva u korpi
kopriva u korpi / Izvor: Profimedia

Osim što je dobar za zdravlje, sirup je i osvežavajući napitak ako je pomešan sa gaziranom vodom.

Sok od koprive je dobar i protiv reume i artritisa i sadrži mnogo gvožđa, pa ga odvajkada koriste u borbi protiv anemije. 

Mogu da ga piju i ljudi koji imaju astmu ili probleme sa kožnim bolestima. Poznavaoci tvrde da sprečava respiratorne i urinarne probleme. 

Donosimo dva recepta, jedan jednostavan, za brzu upotrebu i jedan za dopunsko uživanje, sa limunom i ledom.

Jednostavan sirup od kopriva

Potrebno vam je:

– 1 kg listova mlade koprive,

– 2, 5 litara vode i

– šećer (500 grama na svakih 500 ml tečnosti).

Operite i ocedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja je isparila, piše zdravljeizprirode.org. Procedite, pa dodajte šećer i mešajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobijeni sirup sipajte u staklene flaše i dobro zatvorite. (Listovima koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).

DRUGI RECEPT: Koprive, med i limun

Pripremite:

Oko 400 grama svežih mladih listova koprive,

– sok od 6 većih limuna,

– 800 grama šećera,

– 5 punih kašika livadskog meda i

– 1 litar filtrirane vode.

Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zameniti medom, ali samo deo, recimo 300 grama – zamenite sa 1 kg meda, ali ga nemojte kuvati i dodavati rashlađenom sirupu. Ovako dobijen sok ima kraći rok trajanja.

Koprive operite i iseckajte. Sipajte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola belog). Sve stavite na šporet da kuva povremeno mešajući (kada prokuva, ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pena na površini, uklonite je kašikom.

Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjirom i pritisnite težom čašom ili teglicom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procedite ga kroz cediljku, ako je potrebno, i posao je završen. Sirup sipate u sterilizovane boce, zatvorite ih i ostavite na hladnom i tamnom mestu.

Sok pravite tako što pomešate četvrt čaše sirupa sa tri četvrtine vode. Sirup može trajati 6 meseci.