few clouds
18°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Čarolija slatkih ukusa Francuske, Austrije i Srbije na jednom mestu

05.11.2014. 16:56
Piše:
Srbija Danas
Coffee room
Coffee room / Izvor: Foto: Promo

Šta je zajedničko za francuski macaron, italijansku kafu, austrijsku Saher tortu i srpsku ljubaznost? Da li ste znali i da su presne torte koje se pripremaju bez termičke obrade, brašna, jaja i sirovina životinjskog porekla novi trend u Srbiji koji se može takmičiti sa svim svetski poznatim poslasticama?

U centru grada, na adresi Topličin Venac 17 otvoren je novi "Coffee Room", mesto gde se jedu najkvalitetniji "HomeMade" i pije najbolja italijanska kafa. Nakon šoping centra "Ušće" u kom je ovaj brend veoma poznat, "Coffee Room" u samom srcu Beograda je novo mesto za vas i vaše prijatelje. U ponudi se može naći preko 30 vrsta kolača i 15 vrsta kafa, a svojim gostima tim "Coffee Room-a" i "HomeMade Company" otvorio je vrata pričajući “slatke” priče, od Francuske, preko Austrije i Italije, pa do Srbije.

Coffee room
Coffee room / Izvor: Foto: Promo

 

Sama lokacija u starom Beogradu, Topličin venac, koji je delo arhitekata koji su bili pariski đaci, poput Aleksandra Deroka koji je u njemu živeo, motivisao je athitekticu Tanju Milovanović da enterijer novog Coffee Room-a postane mesto za mala i važna lična zadovoljstva poput prve jutarnje kafe, kolača ili sladoleda u podne i pića sa prijateljima oko ponoći. Na oko 170m2, sa 85 sedećih mesta, prostor koji pleni francuskim šarmom iznova će vas vraćati nazad. Na još jedan macaron, ili šoljicu espresa…

Za otvaranje nove lokacije, tim iz Coffee Room-a i kompanije HomeMade je nakon pet godina predanog rada podelio tajnu uspeha i ispričao interesantne priče o poznatim svetskim poslasticama koje se pripremaju u HomeMade slatkoj radionici.

Coffee room
Coffee room / Izvor: Foto: Promo

 

Sočni i ukusni macarons raznih ukusa

Uzbudljivo putovanje započelo je u Francuskoj, gde su se poslastičari iz HomeMade Company obučavali da pripremaju najbolje macaronse u Srbiji, sa 15 vrsta macaronsa (čokolada, vanila, lešnik, slana karamela, lavanda, pistaći, malina, borovnica, smokva, passion fruit, čoko menta, kikiriki, kafa, čoko narandža i kokos). Macarons su jedna od najpoznatijih francuskih poslastica koja se sastoji od dve glatke i oble korice (školjkice) između kojih se nalazi ukusan krem. Korice se prave od bademovog brašna i belanaca, a filovi su na bazi čokolade ili voćnih kremova. Izuzetno su sočni i tope se u ustima, dok su ukusi veoma različiti. 

Dobro jutro uz pravi jutarnji espreso

Nakon Francuske, glumci Stefanija Lukić i Miloš Anđelković su prisutne goste na otvaranju poveli u toplu Italiju gde je u Coffee Room-u konobar svim prisutnima uz zvučno „Buongiorno!“ ponudio espresso kafu, za koju se veruje da je nacionalna gordost ove zemlje. Pije se u toku celog dana, a dobar espreso se pije topao iz zagrejane šoljice. Kulturu pripremanja i ispijanja kafe neguje i Coffee Room, u kome se služi isključivo italijanska Illy kafa vrhunskog kvaliteta, 100% Arabica, a u ponudi se nalazi 14 standardnih vrsta kafa i nekoliko vrsta hladnih kafa i kafa sa alkoholom.

Coffee room
Coffee room / Izvor: Foto: Promo

 

Home made Saher torta

Iz Italije, u uzbudljivo iskustvo, HomeMade poslastičari nastavili su sa posebnom pričom iz Austrije o tradicionalnoj Saher torti, koja je počela davne 1832. godine kada je princ Maternih naredio da se u kuhinji pripremi posebna poslastica za posebne goste. Kako je šef kuhinje zbog bolesti bio odsutan, šesnaestogodišnji Franc Saher je na brzinu i uz vrlo jednostavne sastojke smislio Saher tortu. Intrige oko ove poslastice, potekle su još sa dvora kada se diskutovalo o glazuri od čokolade i mermeladi koja se dodaje ovoj poslastici. Originalni rukom pisan recept Saher torte nalazi se u Beču, a u Beogradu u Coffee Room-u možete uživati u ukusu ove tradicionalne poslastice, jer, kako se veruje, svako ima svoju “originalnu“ verziju Saher torte.

Coffee room
Coffee room / Izvor: Foto: Promo

 

Za kraj ovog poslastičarskog putovanja, predstavljena je i Srbija, sa najnovijim trendom u poslastičarstvu, presnim tortama (Raw Cakes) koje su ozbiljna konkurencija svetski poznatim poslasticama. Raw Cakes su apsolutni hit u svetu, jer omogućavaju ljudima koji imaju specifičan režim ishrane da uživaju u slatkim zalogajima. Ponudu nove linije HomeMade proizvoda “Raw Cakes” (presne torte), čine torte proizvedene bez termičke obrade, od sirovina biljnog porekla, ne sadrže šećer, trans masti, brašno, jaja i bilo kakve sirovine životinjskog porekla. Pogodne su za vegeterijance, vegane i dijabetičare, a svi ukusi su i posni.