Skip to main content
Budva

CRNOGORCI ZOVU: Ne možemo bez stranih radnika!

Foto: Profimedia
Članovi Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) pozvali su danas skupštinu da za novembar odgodi primenu Zakona o strancima, ističući da je on već ugrozio turizam, građevinarstvo, poljuprivredu, trgovinu, investicije.

Članovi CTU-a su na vanrednoj sednici poručili da će biti prinuđeni da preduzimu drastične mere pokazivanja nezadovoljstva, ukoliko primena zakona ne bude odložena, kako je predložila i crnogorska vlada.

Predsednik udruženja Žarko Radulović kazao je i da je štrajk jedna od opcija, kao i da bi se ugostitelji dogovorili da u određenom periodu zatvore lokale, prenela je RTCG. "Ovaj zakon može da se primenjuje za dve do tri godine", rekao je on i dodao da je taj period potreban da se svi pripreme za primenu zakona.

"I kada zaposlimo sve Crnogorce i tada će nam trebati stranci", istakao je Radulović, koji smatra da su hotelijeri i ugostitelji već pretrpeli određenu štetu i da "nigde u svetu nema sličnog primera".

Vlada Crne Gore prihvatila je ranije predlog da se primena pojedinih odredbi Zakona o strancima, koje regulišu zapošljavanje inostranih građana, odloži do 1. novembra kako bi se izbegle negativne posledice po letnju turističku sezonu, a konačnu odluku daće Skupština Crne Gore početkom juna.

Zakon o strancima predviđa da nijedan strani državljanin ne može da dobije posao u Crnoj Gori, ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima domaće radne snage koja zadovoljava potrebne uslove. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd