10. dec 2023.
auto, beba, sedište, vezivanje, sigurnosni pojas

Da li se krađa beba tretira kao otmica: "Smrtna kazna za takav slučaj!"

Foto: Profimedia
Termin ''krađa beba'' ustalio se u upotrebi, iako je poznato da predmet krađe mogu biti stvari i životinje, ali ne i ljudi. Da li to znači da se "krađa beba" u porodilištu ne podvodi pod pojam otmice, kao što je to bio slučaj sa dvogodišnjom Mašom? Da li to znači da se novorođenčad tretiraju kao stvari ili životinje, a ne kao ljudi?

Na pitanje da se sada dogodi slučaj krađe novorođenčeta iz porodillišta na koje krivično delo bi se podvela optužnica, advokat Ilija Radulović objasnio je da bi to bila kombinacija optužnica.

“Podvelo bi se pod krivično delo protiv slobode koja štiti porodicu i brak, uz kombinaciju sa građanskim pravom i ljudskom slobodom. Za to delo ja bih predložio i nešto novo, da bude posebno, izdvojeno da se prosto ustoliči u nešto zaista jedinstveno i da za to bude predložena smrtna kazna“, rekao je Radulović za naš portal.

Advokat Sava Anđelković objasnio je da je svaki slučaj jedinstven i da tužilaštvo i sud odlučuju o tome da li će se neki slučaj proglasiti kao otmica.

“Jedno je sigurno, dete ne može da se ukrade, kradu se stvari. Tužilaštvo i sud u zavisnosti od slučaja donose odluku da li neki slučaj može da se podvede kao otmica“, rekao je za SrbijaDanas.com Anđelković.

I novorođenčad su živa bića

S druge strane, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Vladimir Čičarević smatra da se i krađa novorođenčadi iz bolnice može podvesti pod otmicu.

“Svakako. Samo što se bebe vode kao NN lica od porođaja pa sve do dobijanja matičnog broja. S obzirom da su i novorođenčad živa bića radi se o otmici“, kaže Čičarević.

Jelena Hrnjak iz Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima kaže da je krivični zakon o ovoj vrsti trgovine uspostavljen tek 2003. godine i da se krađa beba retroaktivno ne može podvesti pod ovaj postupak.

“Krađu beba koju su roditelji prijavljivali odnosi se na raniji period, sedamdesete i osamdesete, kada krivično delo otmica nije postojalo. Trgovina ljudima u krivičnom zakonu uspostavljena je tek 2003. godine, tako da bebe nisu mogli da prijavljuju kao trgovinu ljudima“, kaže Jelena Hrnjak iz NVO Atina.

 

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd