Skip to main content
Roditelji sa detetom

DA LI STE MEĐU NJIMA: Evo šta je zajedničko roditeljima USPEŠNE DECE!

Foto: Profimedia
Roditelji uspešne dece primenjuju posebne metode u odgoju.

Naravno da svaki roditelj želi da njihova deca budu dobri, pošteni, samostalni i uspešni ljudi. Pa iako postoje razne knjige i "uputstva" za dobro roditeljstvo, zapravo je sve individualne prirode. Ipak, ono što je sigurno jeste da uticaj roditelja mnogo doprinosi tome u kakog čoveka će dete izrasti. 

Mada kažu da ne postoji univerzalni recept, naučnici su došli do osam zajedničkih metoda koje roditelji uspešne dece primenjuju u odgajanju:

1. Deca moraju obavljati kućne poslove

Deca koja imaju zadatke i pomažu u kući, uče kako rad donosi rezultate i kako oni sami moraju učestvovati u određenim zadacima za boljitak cele porodice. Ta deca kasnije lakše sarađuju sa poslovnim partnerima jer znaju da moraju da rade, kako bi bili deo tima.

2. Društvene veštine

Studija pokazuje kako deca koja imaju dobro razvijene društvene veštine imaju veće šanse za dobijanje fakultetske diplome. Zato stručnjaci kažu kako je važno da deca od roditelja nauče pravila ponašanja u radnoj dobi. 

devojčice uce zajedno
Foto: Profimedia

3. Visoka očekivanja

Stručnjaci kažu kako roditelji treba da imaju visoka očekivanja od svoje dece jer ih to tera da budu bolja. Studija je pokazala da je 96 posto dece čiji su roditelji očekivali da upišu fakultet, imali najbolje ocene na prijemnim ispitima.

4. Zdrava veza

Studija je pokazala da deca čiji se roditelji slažu postanu uspešniji pojedinci od onih koji dolaze iz disfunkcionalnih porodica. Stručnjaci napominju da razvod roditelja ne igra bitnu ulogu, ako roditelji ostanu u dobrim odnosima. 

5. Matematika

Učenje matematike u ranoj dobi daje vašem detetu prednost. To je osnova koju bi trebali naučiti kroz igru i kasnije razvijati matematičke veštine u školi. 

učenica rešava zadatke iz matematike
Foto: Profimedia/ilustracija

6. Povezanost s decom

Mnoge studije kažu kako su prve tri godine detetovog života veoma bitne za njegov uspjeh. Roditelji moraju posvetiti pažnju deci, igrati se s njima i izgraditi zdravu vezu. 

7. Bez stresa

Ako su roditelji pod stresom, to može imati negativan uticaj na dete. U današnjem užurbanom svetu teško je uskladiti posao i porodicu, ali stručnjaci kažu kako bi roditelji trebalo da rade na sebi i da se manje nerviraju, jer će to na kraju imati pozitivan uticaj na njih i dete.

8. Zaposlene majke

Studija je pokazala da deca zaposlenih majki imaju više obrazovanje i zarađuju više. Stručnjaci tvrde da ako majka radi to ima pozitivan uticaj i na mušku i žensku decu. 

MASNE FOTE, TVISTER... Ove "neprimerene" igre smo igrali kao deca! (VIDEO)

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd