Sreda 21. feb 2024.
Depresija kod dece

DEPRESIJA SVE VIŠE OBUZIMA TINEJDŽERE! Kako razumeti i kako je se rešiti?

Foto: Profimedia
Pasivnost i nezadovoljstvo kod dece se može javiti usled raznih okolnosti. Pogledajte šta sve može biti uzrok takvog stanja i kako da na najbolji način pristupite svom detetu, izbegavajući kontraefekat.

Vaše dete se u poslednje vreme čudno ponaša, a ne možete ni da razgovarate sa njim jer je postalo povučeno i izbegava svaki kontakt. Adolescencija ("sazreti, postati zreo") je period koji se javlja sa formiranjem polne zrelosti tokom puberteta, a završava tek kada se postigne emocionalna i socijana zrelost (24 godine).

Dete se u tom razdoblju suočava sa velikim pritiskom koji nameću njegovi vršnjaci, školskim obavezama, očekivanjima od strane roditelja i društvenim normama. Sve ovo može dovesti do depresije, a tinejdžeri se mnogo teže nose sa njom nego odrasle osobe. Kako da prepoznate depresivnog tijendžera?

odbačeno dete
Foto: Profimedia

Deci u adolescenciji hormoni pojačano rade, pa samim tim se svakodnevno bore sa različitim emicijama koje se isprepliću i mešaju. Tada oni postaju naprasiti i besni, i skloni su vikanju, lupanju vratima i slično.

Ako često od deteta čujete da je bezvredan i da se oseća beskorisno, takođe su jedni od pokazatelja nezadovoljstva sopstvenim životom, a to vodi ka depresiji.

Promene u navikama spavanja takođe su jedan od simptoma depresije. Bezvoljni tinejdžer neće ni imati želju da ustane iz kreveta, pa najčešće spava do kasno. Dešava se da spava i premalo, ali svakako je štetno za organizam.

Depresivni klinci najčešće utehu traže u hrani, pa je tada i očekivano da znatno dobiju na kilaži. Da vam je dete ostalo bez ambicija i za onim interesovanjima u kojima je do sada uživao, takođe vam govori da nešto sa njim nije u redu. Sve im smeta, umišljaju da su se svi urotili protiv njega, izrevoltirano se ponašaju i ne žele da sarađuju.

emocije
Foto: Profimedia

Nizak socio-ekonomski status, siromaštvo, loše obrazovanje i nezaposlenost u porodici mogu biti činioci rizika. Loši porodični odnosi i traumatski događaji tokom detinjstva ostavljaju jak pečat na "malog čoveka" koji tek treba da se oblikuje kao ličnost. Ukoliko se roditelji često svađaju i upotrebljavaju psihoaktivne supstance ili alkohol, to kod deteta izaziva fenomen "naučene bespomoćnosti", koji će ga odvesti u depresiju.

Ako ste nažalost jedni od takvih roditelja, trudite se da ne ulazite u fizičke kontakte pred decom. Tinejdžer može zapasti u depresiju ukoliko se oseća odbačeno i zanemareno od strane svojih roditelja, koji rade 24/7, stalno putuju,...

Ako prepoznajete ovakvu situaciju kod kuće, nemojte da napadate svoje dete. Stanite na njegovu stranu, ne paničite i ne postavljajte mnoštvo pitanja. Dovoljno je da mu pružite podršku kako bi se što pre izbavio iz pasivnog stanja.

Kao prvu reakciju očekujte negiranje, zatvaranje i ćutanje. Na vama je da poštujete njegove granice, pokažite da se saosećate sa njim i da ćete biti tu kada ono odluči da priča sa vama. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd