Skip to main content
Homoseksualci

DETE ISTOPOLNIH RODITELJA: Naučnici najavljuju za dve godine

Foto: Youtube Printscreen/Powerful Primates
Homoseksualni parovi će uskoro moći da imaju svoju zajedničku biološku decu, prema rezultatima dosadašnjeg istraživanja na Kembridžu.

Naime, deca sa dva biološka oca ili dve biološke majke više neće biti samo ideja, budući da naučnici imaju u vidu način kako da istopolni parovi dobiju svoje dete. Ovo će biti moguće korišćenjem ćelija kože, pomoću kojih bi se napravilo jajašce koje bi moglo da bude oplođeno. Na Kembridžu, i u Vajcman institutu u Izraelu, je urađen eksperiment prilikom kog se koristila koža petoro ljudi da bi se napravila matična ćelija.

Prema rečima Džejkoba Hane, nosioca projekta, ovakva tehnika bi mogla da da rezultate već za dve godine. On dodaje da je važno uzeti u obzir etičke implikacije i napominje da oni ovim postupkom nikako ne dizajniraju bebe, već pomažu svakome ko ima problem da dobije svoje biološko dete, bila to homoseksualna osoba ili neko ko ima problema sa začećem. 

Muškarci se drže za ruke
Foto: Profimedia

Mišljenja stručnjaka su podeljena:

Alan Pejsi, stručnjak za neplodnost i profesor Šefildskog univerziteta, je izrazio svoj pozitivan stav povodom napretka nauke, koji bi omogućio mnogim neplodnim muškarcima da se ostvare kao roditelji. 

S druge strane, Dejvid King, direktor Centra za ljudsku genetiku, je zabrinut povodom činjenice da bi ovako nešto isuviše naginjalo ka dizajniranju beba, što je potpuno neprirodno.

Međutim, profesor sa Kembridža, Azim Surani, ovde vidi pozitivnu stvar. Naime, ovakav poduhvat znatno umanjuje rizik od pojave raznih mutacija. Konkretno, jedini dizajn o kom bi se ovde radilo bi bio prevencija od raznih bolesti i anomalija koje inače nastaju zbog greški u mitohondrijama. 

Da li će ovakav poduhvat zaživeti i kakve će rezultate dati, pokazaće dalja naučna istraživanja.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd