clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Domaće njoke

09.06.2014. 10:05
Piše:
Srbija Danas
Njoke
Njoke / Izvor: Profimedia

Jer ne postoji ništa lepše od sveže domaće testenine.

Potrebno:

  • 1 kilogram krompira
  • 200g brašna
  • 1 jaje
  • so

 

Priprema:

Oljuštite krompir i kuvajte ga na pari 30 minuta, ali da bude al dente. Ispasirajte ga dok je još vruć. Zamesite pasirani krompir sa rašnom, jajetom i malo soli, tako da masa na kraju bude meka i homogena. Obratite pažnju na odnos krompira i brašna: ako je previše brašna, njoke će biti tvrde; ako je previše krompira, raspašće se prilikom kuvanja.

Smesu formirajte u dugački valjak malo deblji od prsta i secite na komade od dva centimetra. Prevucite svaki komad preko rendeta ili niz zupce viljuške, nežno, ali dovoljno jako da ostane šara. Njoke slažite na pobrašnjenu krpu.

Kuvajte ih u blago posoljenoj vodi. Njoke iz šerpe vadite rešetkastom kašikom, ocedite ih i servirajte uz sos po želji.