Skip to main content
Elektronska cigareta i obična cigareta

Duvanska industrija preuzima tržište elektronskih cigareta

Foto: Profimedia
Više od sto vodećih stručnjaka i specijalista iz oblasti zdravstva širom sveta poslalo je pismo generalnoj direktorki Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan tražeći nova kontrolisanja elektronskih cigareta i pojačavanje upozorenja da one mogu biti mamac za ulazak u svet duvana i cigareta.

Stručnjaci žele da SZO stavi elektornske cigarete pod jednako čvrstu kontrolu kao i duvanske proizvode, odnosno traže zabranu reklamiranja i promocija. Oni ističu da nema dovoljlno dokaza da su elektronske cigarete bezazlene i da zaista pomažu ljudima da prekinu sa konzumacijom duvanskih proizvoda.

Najveću zabrinutost su, kako piše The Guardian, izrazili povodom činjenice da će, ako se reklamiranje nastavi, pušenje biti ''renormalizovano'', podrivajući zabrane pušenja i vraćajući nas unazad čineći uzaludnim višedecenijske napore da se cigarete marginalizuju i da se pokaže koliko su štetne.

cigarete
Foto: Profimedia

 

Selidbom na tržište elektronskih cigareta, duvanska industrija je pokazala svoju predatorsku praksu i sposobnost uvećavanja profita. Stručnjaci ističu da SZO ne sme biti zavedena trudom duvanske industrije da predstavi sebe kao partnera tržištu elektronskih cigareta, jer su to već radili kada su u pitanju filteri i takozvane lajt cigarete, odnosno one sa niskim sadržajem nikotina za koje se takođe pokazalo da se po štetnosti ne razlikuju od običnih.

Ako bi duvanska industrija zaista smanjivala štetu izazvanu upotrebom duvana, to bi značilo određivanje datuma za zaustavljanje proizvodnje, reklamiranja i prodavanja njihovih najštetnijih proizvoda umesto jednostavnog dodavanja elektornskih cigareta u asortiman svojih proizvoda i vrtoglavo brzog preuzimanja tržišta.

Stručnjaci kažu da je zato neophodna veća kontrola koja podrazumeva povećanje poreza, kao i grafička zdravstena upozorenja, odnosno plansko pakovanje cigareta.

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd