Skip to main content
žene borci u Iraku

DŽIHADISTI BEŽE OD ŽENA GLAVOM BEZ OBZIRA: Evo i zašto!

Foto: Profimedia
Vodeću ulogu u borbama sve više imaju ženski borci iz redova Kurda, a džihadisti ne vole da ratuju sa njima. Prema njihovom verovanju - ako te ubije žena, nećeš ići u raj!

Stotine majki, sestara i ćerki su ostavile svoj život i bore se rame uz rame sa muškarcima. Drugi bataljon Pešmergi se sastoji isključivo od žena. Pod vođstvom pukovnice Nahide Ahman Rašid 550 pripadnica vojske  svakodnevno se priprema za borbu protiv terorista. “Čast mi je što živim u modernoj muslimanskoj državi koja dozvoljava ženama da brane domovinu. Imamo isti tretman kao muškarci”, priča jedna od majki i pripadnica Pešmergi.

"Ovo je moja dužnost i ja moram da se odazovem, bila trudna ili ne", kaže jedna od pripadnica jedinice, koja je u drugom stanju.

žene Pešmerge
Foto: Profimedia

 

Ona kaže da je ženama neuporedivo teže da budu vojnici jer je neophodno da u isto vreme budu i majke i borci. “Dok učimo da baratamo oružjem mi moramo da kuvamo i vodimo računa o kući i deci”, kaže ona. Među ženama Pešmergama nije bilo žrtava, ali nekoliko njih je pretrpelo teže povrede. Pukovnik Lamija Mohamed Kadir kaže da se njena jedinica bori u Kirkuku, Dakuku, Džalavli i Kanakinu.

Da bi žena pristupila Pešmergama neophodno je da pored fizičke spremnosti bude i obrazovana. Pukovnik kaže da je većina žena završila fakultet, a nekolicina i vojnu akademiju.
Prve žene Pešmerge morale su da se šišaju na kratko i da se oblače kao muškarci. To se promenilo kada im je dozvoljeno da pristupe vojsci. U početku su bile zadužene za sporedne poslove, ali danas su na prvoj liniji fronta.

Pešmerge, gerilci koji se bore od 1961.

Pešmerge je naziv za kurdske militantne grupe koji znači "dobrovoljci", stalno su vodile ratove protiv Vlade u Bagdadu. Intelektualna i ideološka orijentacija Pešmergi zavisi od toga kojoj političkoj stranci ili pokretu pripadaju.Njihovi ideološki okviri se kreću od nacionalističkih, preko levičarskih do islamističkih.

žene Pešmerge
Foto: Profimedia

Ideja o osnivanju nezavisne kurdske države smatra se zajedničkom pomenutim ideološkim okvirima i spaja ih. Juna 2014. godine Pešmerga snage su branile Kirkuk i severni deo Mosula od nasrtaja grupe Islamska država, nakon kolapsa iračkih snaga u severnim i zapadnim delovima zemlje.
U avgustu 2014. godine američki vojni savetnici počeli su da pružaju pomoć Pešmergama i iračkoj vojsci s ciljem spašavanja života hiljada jazida koji su u begu od grupe Islamska država.

Vremenska prognoza
Mist
-0 Beograd