clear sky
20°C
19.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Evo kako bajato meso dođe u naše mesare

10.04.2015. 17:41
meso
meso / Izvor: Youtube Printscreen

Sumnje da se u vitrinama srpskih kasapnica sve češće nalazi meso iz uvoza a ne domaće, zbog čega su srpski stočari protestovali, potvrđuju podaci Uprave carina.

Osamnaest najvećih proizvođača i prodavaca mesa u Srbiji prošle godine su za čak 44 odsto povećali uvoz robe u odnosu na 2013. godinu, koji je tako dostigao 123,7 miliona evra.

Uvoz su najviše povećale industrije mesa Matijević i Trlić, koje su više nego duplirale nabavku iz inostranstva. Matijevićev uvoz je dostigao čak 26,7 miliona evra u 2014. čime je ovaj poljoprivredni gigant izbio na prvo mesto uvoznika među prodavcima mesa. Odmah iza je Neoplanta, čiji je uvoz dostigao 25 miliona evra.Treći je Zlatiborac sa uvozom od 13 miliona evra, a četvrti Trlić sa 11,8 miliona evra, piše Danas.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je razlog tolikom uvozu niska cena koju domaći trgovci mogu da dobiju kada kupuju meso "na mesec dana pred istek roka trajanja". To meso je, kako kaže, zdravstveno i dalje ispravno, što se kontroliše na granici, ali je usled dugog držanja u duboko smrznutom stanju izgubilo deo kvaliteta.

"Matijević prodaje kilogram praške šunke za 350 dinara, a PIK Vrbovec za 1.100 dinara. Dakle, 3,5 puta skuplje. On najviše uvozi duboko smrznute svinjske polutke, a ne rashlađene koje su praktično jednake svežim, i onda ih uglavnom prerađuje i meša sa mesom sa svojih farmi. A kada uvozite robu pred kraj roka, onda je dobijate mnogo jeftinije, i zato oni mogu da se igraju sa dobavljačima", objašnjava Prostan.

Ovaj stručnjak naglašava da proizvođači poput Matijevića ne zarađuju najviše novca na trajnim proizvodima poput kulena, prave šunke i sličnih proizvoda, koji ne mogu toliko jeftino da se naprave, nego na polutrajnim kao što su salame i kobasice, koje kupuju siromašniji ljudi, u želji da izbegnu najgore parizere.

"Svemu je razlog mala kupovna moć stanovništva", zaključuje Prostran, dodajući da država ne može da zabrani ovakav uvoz mesa, jer je tržište sada slobodno, što predstavlja "eldorado" ovakve proizvođače.

Pročitajte i: