Skip to main content
Evri

FISKALNI SAVET: Javni dug smanjen za oko 300 miliona evra!

Foto: Profimedia/ilustracija
Javni dug države u prva tri meseca ove godine smanjen je za oko 300 miliona evra, pokazali su preliminarni podaci o stanju duga države na kraju marta, navedeno je u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta.

Preliminarni podaci ukazuju da je javni dug sa oko 25,2 milijarde evra na kraju 2015, do kraja marta spao na 24,9 milijardi.

Fiskalni savet navodi i da je relativno mali fiskalni deficit u prvom tromesečju umanjio potrebu za novim zaduživanjem države, tako da su od početka 2016. uglavnom samo refinansirani dospeli dugovi, ali i ukazao da je dug smanjen zahvaljujući nedavnom slabljenju američkog dolara.

SRBIJA SE GRADI I POČINJE DA RADI: Na mestu napuštenih fabrika i poljana niču objekti vredni milione evra

novac
Foto: Profimedia

- Napominjemo da zvanični podaci o veličini duga opšte države u procentima BDP-a na početku godine potcenjuju stvaran nivo relativne zaduženosti zemlje, zato što Ministarstvo finansija sadašnji nivo duga poredi s budućim i većim BDP-om koji je prognoziran za 2016. godinu i samim tim još nije ostvaren - piše u izveštaju.

Fiskalni savet smatra da je korektno da se trenutni nivo javnog duga stavlja u odnos s tekućim BDP-om, tj. BDP-om koji je zaista ostvaren u poslednja četiri kvartala, što je i međunarodna praksa.

- Na ovaj način izbegava se nagli i nerealan pad javnog duga u procentima BDP-a početkom godine i dobija realnija slika o kretanju ukupne zaduženosti zemlje - navodi Savet.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd