10. dec 2023.
Grčka

GRČKA NA IVICI HAOSA: Građani ponovo na ulicama: "Ovo je POSLEDNJI EKSER NA KOVČEGU"

Foto: Reuters
Kontroverzne reforme penzionog i poreskog sistema, ponovo su izvele Grke na ulice. Uprkos demonstracijama i protestima, grčki paralament usvojio je mere koje su građane najzadužnije evropske zemlje gurnule u još težu situaciju.

Nove mere koje je vlada usvojila podrazumevaju bile su nužne da bi Grčka dobila zeleno svetlo za novu tranšu pomoći od Evrope. Ipak, građani koji protestuju protiv ovih reformi kažu da će za njih to biti novi udarac na i ovako prilično prazne džepove, dok ih sindikati nazivaju "poslednjim ekserom na kovčegu".

"LOPTA JE SAD U HRVATSKOM DVORIŠTU": Holandija čeka stav Hrvatske za otvaranje poglavlja 23

- Pokušavaju da dokažu evrogrupi da su dobri učenici, a sa druge strane uništavaju grčki sistem socijalne zaštite - izjavio je jedan od predstavnika sindikata.

Grčka
Foto: Reuters

Pored uvođenja nacionalne penzije od 384 evra za 20 godina radnog staža i ukidanja beneficija za penzionere, ove reforme podrazumevaju i uvođenje retroaktivnog poreskog povećanja koje će pogoditi prihode građana Grčke od 1. januara 2016. godine. Visina poreza zavisiće i od toga koliko dece imaju.

DVA LICA ISTOG NOVČIĆA: Da li austrijski scenario čeka i Nemačku?

Ove i niz drugih reforma u sklopu seta zakona koje je grčka vlada usvojila trebalo bi da obezbede uštedu od 5,4 milijardi evra.

Grčka
Foto: Reuters

Nezadovoljstvo Grka vidljivo je na svakom koraku. Tokom samog glasanja pre dva dana, između 10.000 i 15.000 ljudi izašlo je na ulice i ispred parlamenta u pokušaju da spreči vladu da usvoji zakone, ali protest koji se ubrzo pretvorio u sukobe sa policijom nije dao željene rezulatate. u sukobima ppvređene je nekoliko demonstranata, a dvoje uhapšeno u sukobu sa pripadnima reda tokom kojih su upotrebljavane šok bombe i suzavci.

KAO SARDINE! Makedonska policija pronašla skoro 70 migranata u kamionu

Sve teža situacija učinila je i one koje zagovaraju povratak drahme sve glasnijim. Na samim protestima pojavili su se transparenti sa natpisima "Gregzit", jasnom aluzijom na eventulani izlazak Britanije iz Evropske unije. Ipak, stučnjaci kažu da ova mera ne bi pomogla grčku ekonomiju koja je trenutno zavisna od pomoči iz EU.

Grčka
Foto: Reuters

U julu, Grčka će morati da MMF-u, Evropskoj centralnoj banci i drugim poveriocima vrati dug od 2,3 milijarde evra plus 1,6 milijardu na ime kamata. Upravo ovi zakoni obezbedili su Grčkoj deblokiranje isplate sredstava u iznosu od preko pet milijardi evra kojima će moći da pokrije dug poveriocima.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd