Skip to main content
Vojska i migranti

Grčka poslala vojsku i policijsko pojačanje na Lezbos

Foto: Profimedia
Grčka je poslala vojsku i policijsko pojačanje na Lezbos, nakon ponovnih sukoba između policije i migranata na tom ostrvu, objavila je danas grčka državna televizija.

Policijski izvor je rekao da su dvojica napadača na motociklu juče bacila dva Molotovljeva koktela na izbeglice koje su spavale u parku u najvećem gradu na Lezbosu, Mitileni, prenela je agencija AFP.

U tom napadu je lakše povređen jedan Sirijac, rekao je izvor, dok je grčka novinska agencija ANA objavila da su zbog napada uhapšena dva 17-godišnjaka.

Vlasti pokušavaju "što je brže moguće da oslobode ostrvo velikog broja izbeglica, kako bi njihov priliv mogao da se vrati na podnošljivi nivo", izjavio je zamenik grčkog ministra za migracije Joanis Muzalas tokom posete Lezbosu.

Lezbos je jedno od nekoliko grčkih ostrva koje beleži najveći priliv izbeglica, uglavnom iz ratom razorene Sirije, koji na to ostrvo stižu malenim čamcima iz Turske.

Na grčku obalu je od početka godine stiglo više od 230.000 izbeglica, a njihov broj je proteklih nedelja značajno porastao, budući da oni žele da iskoriste lepo letnje vreme.

Na Lezbosu je u više navrata dolazilo do sukoba između policije i izbeglica, kao i među samim izbeglicama, uglavnom zbog odugovlačenja tokom procesa registracije, usled čega hiljade migranata nisu mogle da napuste ostrvo i krenu dalje ka zapadnoj Evropi.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd