Sreda 21. feb 2024.
Gliste kod maca

GUTANJE GLISTA POBOLJŠAVA ZDRAVLJE? Nećete verovati koje sve bolesti mogu da izleče

Foto: Profimedia
Sve više pacijenata se podvrgava ovoj metodi.

Nedavno je magazin "Njujork Tajms" objavio istraživanje Univerziteta Džjems Kuk u Australiji da sve više pacijenata biraju lečenje na bazi glista. Nematode (Ancylostoma duodenale) se ispiraju vodom ili pritiskaju na kožu kako bi kroz njih mogle da prodru u organizam.

Navodno on leče razne zdravstvene probleme, od alergija i upalnih bolesti creva do multiple skleroze. 

Zagovornici ove terapije navode da ljudi danas žive u suviše sterilnim uslovima koji remete imunitet i da paraziti mogu da pomognu telu da ponovo ojača svoje prirodne odbrambene mehanizme. 

ŠTIPALJKA PROTIV BOLA? Ako vas bilo šta boli, vi štavite štipaljku, ALI SAMO NA OVO MESTO (FOTO)

valjkasti crv
Foto: Profimedia

Dok većina kritičara opovrgava njihove navode nazivajući njihove postupke lakrdijom, pojedini slučajevi ukazuju na to da ovakav tretman može da bude delotvoran. 

- To svakako ne smatram prihvatljivim, ali u potpunosti razumem te ljude. Reč je o bolestima koje u velikoj meri narušavaju kvalitet života i za koje nema leka. Moderna medicina tu ne može ništa - rekao je jedan parazitolog sa Univerziteta “Džejms Kuk".

Stručnjak, koji je i sam isprobao ovaj metod pre nekoliko godina, kaže da je terapija tada privremeno ublažila simptome ekcema i alergija koje ima. Međutim, njeno dejstvo je variralo a neželjeni efekti bili suviše neprijatni, zbog čega je odlučio da tretman privede kraju. 

Danas pacijentima savetuje da budu veoma obazrivi ukoliko se odluče na ovako drastičan korak, ali ističe da su oni često suviše očajni da bi ozbiljno shvatili njegov savet.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd