Skip to main content
BusPlus

HAKERI OBORILI BUSPLUS SISTEM?! Zašto se karte u prevozu nisu mogle očitati

Foto: Printscreen busplus.rs
Čekajući na informaciju o razlogu današnjeg kolapsa gradskog prevoza koji je neke građane zbunio, a neke obradovao jer su uštedeli koji dinar, pokušali smo da nađemo neki od mogućih uzroka.

Naime, tokom celog dana, putnici koji koriste gradski prevoz u većini vozila GSP-a nisu mogli da očitaju karte, s obzirom na to da su validatori bili potpuno ugašeni ili blokirani.

Putnici su ispredali razne verzije šta je uzrok tome, od toga da je u pitanju samo tehnički kvar, do toga da je možda u pitanju nečiji tihi štrajk, pa da su čitači karata namerno isključeni. Ipak, nekolicina veruje da je reč o nečem mnogo sofisticiranijem, odnosno da se BusPlus sistem našao na meti hakera. 

Krivi hakeri?

S obzirom na sve veću prisutnost sajber kriminala, pitali smo predsednika Društva za informacionu bezbednost Srbije Zorana Živkovića da li je moguće da je ovakav problem nastao upravo mešanjem neke grupe hakera?

On je naglasio da ne može da tvrdi da li je neko danas ušao u sistem BusPlusa i napravio problem, ali je objasnio da je tako nešto vrlo moguće.

„Teoretski, sve ono što na određen način pripada nekoj komunikaciono-informacionoj infrastrukturi, a oslanja se na internet, bilo lokalno, bilo uopšte, može da bude meta napada. Prosto kao računar, Bela kuća i njihov portal, novinski portal, sve je potencijalna meta napada sajber kriminalaca“, rekao je Živković za SrbijaDanas.com.

On je naglasio da je u vezi sa tim i sistem poput BusPlusa, koji sam po sebi da bi funkcionisao, koristi neke od internet protokola i resursa, žični i bežični internet i na taj način ga je moguće i ugroziti.

Da bi sa sigurnošću mogli da potvrdimo o čemu se zapravo radi i zašto je ceo dan potreban da bi se ovaj problem rešio, ostaje da sačekamo informaciju iz BusPlusa. Ostalo su za sada samo nagađanja.

Pogledajte i: 

 

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd