Skip to main content
Vojna parada 1985

I Hrvati će slaviti oslobođenje Beograda!

Foto: Ministarstvo odbrane
Na svečanosti povodom 70. godina od oslobođenja Beograda od nemačke okupacije očekuje se i dolazak stotinu partizanskih veterana iz Hrvatske.

Iz predsedništva Hrvatske u Beograd doći će predsednik SABA Republike Hrvatske Franjo Hublin i podpredsednik Ivan Fumić.

“Drug Fumić deo je delegacije jer mu je brat poginuo u operacijama oslobođenja Beograda“, rekoa je Habulin. Hrvatska delegacija neće biti 16. oktobra na velikoj vojnoj paradi na kojoj će biti ruski predsednik Vladimmir Putin, nego tri dana kasnije na središnjoj svečanosti u Kombak Areni, na tačan dan oslobođenja Beograda.

“Odlučili smo da idemo na oslobođenje jer su naše tri jedinice iz Hrvatske učestvovale u oslobođenju Beograda – 6. ličkih divizija, 28. slavonska divizija i 13. hrvatska brigada Rade Končar“, rekao je predsednik SABA Franjo Hublin, za tportal.hr.

Partizanske jedinice iz Hrvatske imale su pravac delovanja kroz centar Beograda – Knez Mihajlovom i Nemanjinom prema Kalemegdanu. Oslobađali su Terazije i železničku stanicu, prešli su most preko Save i sačuvali ga da ga Nemci ne dignu u vazduh, a potom krenuli prema Zemunu. Od ukupno 3.000 poginulih boraca, srpskih, vojnika Crvene armije i ostalih koji su se borili na strani antifašističkih snaga, iz Hrvatske poginulo je 977 boraca.

Habulin je takođe izjavio da veruje da će organizatori parade preduzeti sve da manifestacija prođe svečano. On je naglasio i da je dolazak hrvata u Beograd neophodan, zbog svih boraca koji su ostavili živote u Beogradu.

“Doneli smo čvrstu odluku i imamo konkretne razloge zbog kojih idemo. Ako nekom bude smetalo, to je njegova stvar“ rekao je Hubulin.

Pogledajte i:
Tenkovi na ulicama Beograda (FOTO)
Ovako je izgledala poslednja vojna parada u Beogradu

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd