Sreda 06. dec 2023.
sremuš

IMA SMRTONOSNOG DVOJNIKA: Razlikujte delotvorni SREMUŠ od ove opasne biljke

Foto: Facebook/Sremuš
Vrlo su sličnog izgleda, zato obratite pažnju kada ove biljke berete u prirodi.

Koliko puta ste, kada se ne osećate dobro, posegnuli za sremušom? Ljubiteli sremuša bi trebalo da budu veoma oprezni prilikom branja ove biljke, jer se na livadama i pašnjacima može potkrasti biljka slična njemu - mrazovac, koji je vrlo otrovan.

Mrazovac je opasan, zbog svog sastojka kolhicin, a posledice trovanja mogu biti kobne, jer ne postoji protivotrov. Jedini i verovatno najsigurniji metod da ih razlikujete jeste miris. Listovi medveđeg luka, odnosno sremuša, zašiljenog su vrha, jarko zelene boje i ima ih dva ili tri, dok otrovni listovi mrazovca mirišu na beli luk.

sremuš
Foto: Youtube Printscreen/Gestion EVN Survie

Sremuš raste tokom aprila i maja i to najčešće u vlažnim (bukovim) šumama. S druge strane, mrazovac raste na livadama i pašnjacima i to u septembru. Njegov cvet je ljubičaste boje, dok je sremušev bele.

Kako da znate da ste se otrovali? Stomačne tegobe, mučnina, grčevi, usporeno disanje, problemi sa dehidratacijom jednu su od simptoma konzumiranja mrazivca. 

Ova delotvorna biljka je izuzetno bogata antioksidansima, pa se kao takva koristi u borbi protiv upala želuca, bešike i dermatoloških oboljenja (najviše protiv edema), tuberkuloze,... Posebno se savetuje srčanim bolesnicima, jer sremuš ume da očisti krvne sudove i spreči srčani udar. 

NAPOMENA: Saveti iz ovog teksta su informativne prirode i ne mogu da zamene pregled kod lekara ili farmaceuta kada je Vaše zdravlje u pitanju. Ukoliko imate ozbiljne zdravstvene probleme, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom. Informacije proveravamo i molimo Vas da ih posmatrate samo kao smernice na putu ka dobrom zdravlju. 

Pročitajte i:

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd