Skip to main content
Roditelji Tijane Ognjanović

ISTRAŽIVALI SMO: Ognjanovići mogu da traže da im bolnica u Hjustonu vrati milion dolara!

Foto: Youtube Printscreen/Pomoc za Tijanu
Porodica Ognjanović mogla bi da traži povraćaj oko milion dolara za koliko je preplaćena operacija male Tijane! Zbog smrti devojčice, do operacije srca nije ni došlo, pa bi bolnica na zahtev Nebojše i Jelene Ognjanović morala da vrati višak novca, tvrde za Srbiju Danas advokati, stručnjaci za ugovorno pravo.

Kao što je poznato, pokojna devojčica otišla je u Hjuston, ali, nažalost, operaciju nije dočekala. Istraživali smo da li je moguće da roditelji traže od bolnice da im se novac koji su uplatili vrati, s obzirom da do naplaćene usluge nije došlo.

Za operaciju osmogodišnje Tijane Ognjanović prikupljeno je 2,66 miliona evra, od čega je kako su roditelji devojčice saopštili 1,1 miliona dolara dato bolnici u Hjustonu, iako je predračun za lečenje iznosio 750.000 dolara; toliko je trebalo da koštaju transplantacija i kompletno bolničko lečenje. 

Razlog iz kog je uplaćeno više novca, jedan je od najsumnjivijih momenata u slučaju Ognjanović. Sumnjičavost podgreva i tvrdnja devojčicinog oca da poseduje fakturu bolnice iz Hjustona, da bi tu svoju izjavu, nedugo pošto ju je saopštio medijima, porekao u policiji.

Tijana Ognjanović
Foto: Youtube Printscreen

''Nestalo'' milion dolara

Prema informacijama koje su se pojavljivale u medijima, dan na intenzivnoj nezi u bolnici u Hjustonu ne košta više od dve hiljade dolara, a činjenica da je Tijana tamo provela deset dana znači da je u tu svrhu potrošeno maksimalno 20.000 dolara. Drugi bolnički troškovi, prema izjavama stručnjaka, ne bi mogli da pređu cifru od 80.000 dolara, što bi značilo da je ukupan iznos koji je potrošen oko 100.000 dolara, iz čega zaključujemo da je ''preteklo'' čak milion dolara.

Ako je ceo operativni postupak koštao 1,1 milion, a potrošeno je samo 100.000, ostaje pitanje šta je sa milionom dolara viška i može li bolnica zadržati taj novac. 

U vezi preostalog novca postoje samo dve zdravorazumske mogućnosti - ili i dalje leži na bolničkom računu ili je prebačen na neki drugi.

Prema informacijama do kojih smo došli razgovarajući sa pravnicima, kako operacija nije realizovana, roditelji pokojne devojčice, i po domaćim i po međunarodnim zakonima, imaju pravo da traže povraćaj novca uplaćenog u tu svrhu.

Dolari nisu ''prohujali s vihorom''

Kako je za Srbiju Danas potvrdio advokat Branko Pavlović sasvim je izvesno da roditelji pokojne Tijane imaju pravo da traže povraćaj značajnog dela troškova uplaćenog na ime operacije.

''Nisu kratki rokovi, teško da oni mogu biti kraći od tri godine, a verovatno je reč o periodu od pet do deset godina'', objasnio je Pavlović upitan u kom vremenskom periodu Ognjanovići mogu da traže od bolnice da im vrati uplaćeni novac.

Advokat Sava Anđelković objasnio je za naš portal da se i za manje operacione zahvate, kada se daje akontacija od pet, deset hiljada, preciziraju sve stavke - koliko se novca uplaćuje i šta će se desiti sa depozitom, pa ne postoji verovatnoća da Ognjanovići nisu to ugovorili sa bolnicom.

Anđelković: Neka mediji ne sude Ognjanovićima

Anđelković je istakao da pritisci kojima su roditelji pokojne devojčice izloženi otežavaju put i udaljavaju Ognjanoviće od civilizovanog ponašanja.

''Ne može tako da se radi, ima granice do koje ima smisla ići. Trebalo bi da neko ozbiljno razmisli i pravnički počne da istražuje. Možda bi humanitarne organizacije mogle da se umešaju, ali van javnosti, van stavljanja ovog bračnog para na giljotinu. Ja sam protiv suđenja preko sredstava javnog informisanja - svaki građanin je za mene nevin i častan čovek, dok pravosnažno ne bude osuđen'', ističe Anđelković.

''Bolnica ima ugovor sa bolesnikom, pa se proceni koliko će koštati operacija sa raznim pregledima i onda kažu – da bismo mogli da otpočnemo to i to, potrebno je da deponujete na naš račun toliko i toliko, pa će se izvršiti obračun i novac će vam se vratiti ako ne bude sve potrošeno'', objašnjava Anđelković.

Anđelković je precizirao da roditelji imaju pravo da distribuiraju novac onako kako procenjuju da treba ili se dogovore sa određenim organima.

''Roditelji su rođenjem deteta automatski staraoci do njegovog punoletstva i imaju pravo da distribuiraju novac tako kako oni nađu ili se dogovore sa nekim organima. Nisu uslovljeni da novac daju, jer zakonski to nije predviđeno. Roditelji kao staraoci pokojnog deteta imaju legitimaciju da kao pravni sledbenici maloletnog deteta raspolažu tim sredstvima. Naravno, ako nema ugovora, ali ako je napravljen ugovor onda je sve upisano u ugovoru'', pojašnjava Anđelković.

Ognjanovići posustali: Daćemo novac oboleloj deci!

Roditelji male Tijane su nakon jučerašnjeg suđenja za B92 rekli da će novac proslediti za lečenje druge dece.

"Taj novac je dat za lečenje druge dece. Mi smo već donirali više od milion evra dečjoj bolnici. Sve je tamo javno i transparentno i može svako na sajtu da pogleda", rekla je Jelena Ognjanović.

Ognjanovići su izjavili i da su novac prikupili putem Pejpala i da nisu prali novac. Pozvali su i sve roditelje obolele dece da im se jave kako bi im prosledili novac.

Pogledajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd