Četvrtak 30. nov 2023.
migranti

IZNENADIĆE VAS ŠTA SMO PRONAŠLI U PARKU KOD AUTOBUSKE: Nema više migranata, ali...

Foto: Srbija Danas
U parku kod Ekonomskog fakulteta i parku kod autobuske stanice vidljivo je smanjen boj migranata, ali ono što smo tamo zatekli ipak nas je iznenadilo.

Naime, na svakom drvetu zakačen je pamflet sa uputstvima kojim rutama mogu da se kreću migranti, koje granice su otvorene i kuda je najlakše preći u Evropsku uniju. Informacije su, prema navodima, na tom papiru dobijene od onih koji se nalaze na terenu i menjaju se iz dana u dan, a pamflet je deo onlajn uputstva koji se mogu naći na sajtu w2eu.info.

“Dragi braćo i sestre,

Ovo su neka uputstva o trenutnoj situaciji (19.10.2015.), nezavisne informacije od aktivista i migranata sa terena. Molimo vas da imate na umu da se sve brzo menja, pa ove informacije nisu validne na duže vreme“, piše na početku pamfleta.

Pamflet
Foto: Srbija Danas

Migrantima koji prolaze kroz Srbiju pomoću ovog uputstva saopšteno je da je granica Mađarske zatvorena i da se sada preporučuje da nastave ulazak u EU kroz Sloveniju. Takođe, pomoću pamfleta obaveštavaju se koliko migranata može da pređe koju granicu dnevno.

Migrantima je detaljno opisano kako i kuda treba da se kreću kroz Hrvatsku i kroz Sloveniju. Na kraju pamfleta migranti se mole da ukoliko imaju neke informacije da se jave na brojeve telefona koji su ostavljeni na pamfletu.

Kako bismo dobili više podataka pozvali smo broj telefona naznačen za Srbiju, gde migranti mogu ostaviti informacije o tome šta su saznali.

Pamflet
Foto: Srbija Danas

“Na ovaj način pomažemo migrantima i izbelicama kako bi prešli granice. Sve smo pokrenuli zbog toga što ne postoji nijedna organizacija koja daje migrantima nezavisne informacije o tome gde da idu i kakva je zapravo situacija na terenu“, rečeno nam je na poziv.

Na pitanje da li su oni organizacija i kako se finansiraju kažu:

“Mi nismo organizacija ni državna ni NVO, mi smo neka vrsta solidarne pomoći jer želimo da dostavimo informacije prave informacije sa terena“.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd