Sreda 21. feb 2024.
Nikolas Sarkozi

Izvodi prisluškivanih razgovora terete Sarkozija

Foto: Profimedia
PARIZ - Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je pre dve nedelje optužen za korupciju u vezi s predsedničkom kampanjom 2007, i to nazvao "grotesknom nameštaljkom", našao se na udaru novih sumnji zbog izvoda iz prisluškivanih razgovora koje je danas objavio dnevni list Mond.

Iz objavljenog ispada da je Sarkozi lobirao za zapošljavanje sudije Žilbera Azibera u Monaku, što je bila protivusluga za sudijinu pomoć u jednoj od šest afera u vezi s mitom i nelegalnim finansiranjem za koje je optuživan bivši predsednik.

U razgovoru iz februara ove godine, sa svojim dugogodišnjim advokatom, Sarkozi je navodno rekao "Pomoći ću mu... učiniću da ga postave", dodajući "zovi ga danas i reci da ću to da sredim. Ići ću u Monako i srešću se s princom (Albertom)".

Razgovor je, inače, obavljen preko mobilnog telefona koji je Sarkozi kupio koristeći lažno ime.

suđenje Nikolasu Sarkoziu
Foto: Reuters

Sudija Aziber, koji je optužen za nelegalno prenošenje informacije o skandalu vezanom za finansiranje političara od strane milijarderke Lilijane Betankur (naslednice kozmetičke firme L'Oreal), nije dobio željeni posao u Monaku, kneževini u velikoj meri zavisnoj od Francuske.

Mond je objavio izvod i iz jednog drugog Sarkozijevog razgovora s advokatom, u kojem bivši predsednik traži od njega da sudiju Azibera obavesti kako će se on (Sarkozi) sastati s državnim minstrom Monaka Mišelom Rožeom i kako će informisati sudiju o ishodu tog susreta.

Prema pisanju Monda, Sarkozi je verovatno otkrio da se njegov "tajni" mobilni prisluškuje pa možda na kraju nije ni tražio da Aziber dobije nameštenje u Monaku.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd