Skip to main content
Alija Izetbegović

"JA SAM SRBIN MUHAMEDANSKE VEROISPOVESTI": Znate li kako se prezivao Alija Izetbegović!

Foto: Profimedia
Lider bosanskih muslimana i bivši predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio je poreklom Srbin, a njegova porodica bila je vlasnik Ade Ciganlije.

Bakir Izetbegović je poreklom iz Smedereva, a njegovi preci prezivali su se Živković! Izetbegovići su u 18. i 19. veku bili poznata beogradska porodica, a daljim poreklom su iz Smedereva i prezivali su se Jahić, od Jahija – što na srpskom znači Živković.

Po bekstvu iz Srbije promenili su prezime u Izetbegović, koje su uzeli od bega Izeta. U prilog tvrdnji da i Bakir dobro od koga potiče ide i činjenica da njegov otac Alija nikad nije krio svoje korene i u nekim njegovim ličnim dokumentima, koje je svojeručno popunjvao, stoji da je “Srbin muhamedanske veroispovesti”.

Srbofobija

Istoričar iz Sjenice i dobitnik Kočićeve nagrade za 2013. godinu Salih Selimović, koji je veliki deo radnog veka posvetio istraživanju korena muslimanskog stanovništva na području Sandžaka, smatra da bošnjački član Predsedništva BiH pokušava da pobegne od srpskog porekla iako je svestan da u njemu nema ništa sporno i nepoznato.

Begovi i intelektualci

"Mnogo je muslimanskih intelektualaca, begova i trgovaca koji su se osećali Srbima i to nisu krili ni kada su ih zbog toga progonile i turske i austrougarske vlasti. Ovom prilikom ću pomenuti samo neke: Husein-beg Gradaščević, Derviš-beg Ljubović, Omer-beg Sulejmapašić-Despotović, Avdo Karabegović Hasanbegov, Avdo Karabegović Zvornički, Hasan Rebac, Mustafa Golubić, Smail-aga Ćemalović, Mustafa Mulalić, Ismet Pupovac, Džemal i Šukrija Bijedić, braća Pozderci, Skender Kulenović, Meša Selimović, Emir Kusturica, Dževad Galijašević", kaže Selimović.

“Bakir Izetbegović me posebno interesovao s obzirom na neka njegova radikalna i iritirajuća istupanja. Smatram da mnoge njegove političke izjave imaju političke razloge kako bi homogenizovao muslimansku ili bošnjačku masu u težnji za centralizovanom Bosnom. Na osnovu nekih istupanja, zaista bi se moglo poverovati u njegovu srbofobiju.

“Međutim opšte je poznato  i da su njegov otac Alija izetbegović i Slobodan Milošević svojevremeno prilikom razgovora pominjali Izetbegovićevo beogradsko poreklo. Alija je bio obrazovan čovek i nije bio pristalica bošnjaštva iako je bio veliki musliman, ali je kao političar to prihvatio”, objašnjava Selimović za Naše novine.

Nostalgija i suze

On dodaje das u Izetbegovićevi preci, posle iseljavanja muslimana iz Beograda 1867. godine, prešli u sadašnji Bosanski Šamac, gde su nastavili da se bave trgovinom, i ističe da bi atmosfera na prostorima gde danas žive “oni koji su ostali Srbi” i oni koji su “postal Bošnjaci” bila značajno relaksiranija kada Bošnjaci ne bi negirali svoje poreklo.

“Izgleda da naš Musliman može da se opredeli za svaku naciju, samo ne može da bude Srbin. Što bi našim Srbima smetalo što je neko musliman ili našim muslimanima i Bošnjacima das u srpskog porekla? To može samo da objedini srpski nacionalni korpus i zaustavi dalje pogubno sukobljavanje u korist sopstvene štete, a na zadovoljstvo naših neprijatelja. Uverio sam se da naši muslimani u drugoj, pa i u trećoj generaciji ističu srpsko poreklo i dobrim delom su sačuvali maternji jezik. Stariji uvek s nostalgijom govore o Srbiji, Crnoj Gori i Jugoslaviji. Bilo je čak i emotvnih momenata i suza”, zaključuje Selimović.

Raskrinkavanje

Da Izetbegovići imaju srpske korene govora je i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković u intervjuu za Nedeljnik. On kaže da mu je to lično priznao lider bosanskih muslimana.

Drašković je ispričao kako je s Alijom Izetbegovićem razgovarao o neophodnosti saveza Srba i Muslimana, a da mu je Izetbegović tom prilikom ispričao da je poreklom Srbin i da je njegova porodica bila vlasnik Ade Ciganlije u doba Karađorđa.

Priča o njegovom srpskom poreklu u javnost je dospela devedesetih godina, kada je sam Alija Izetbegović, pod pritiskom javnosti, ispričao kako se šezdesetih godina izjasnio kao Srbin da ne bi ostao neopredeljen!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd