Četvrtak 07. dec 2023.
Kuća Đure Jakšića

Kafka u Kući Ðure Jakšića

Foto: Facebook
Multimedijalna izložba fotografija o stvaralaštvu Franca Kafke biće otvorena 4. februara u Kući Ðure Jakšića u Beogradu..

Postavka pod nazivom "Kafka: Svet apsurda" kroz fotografiju, pisanu formu i animaciju je zamišljena kao narativ o nekoliko dela uključujući pojedine pripovetke, romane i pisma.

Izložba ima za cilj da prikaže delo velikog pisca Franca Kafke kroz aspekt njegove neuroze. Književnost kao proces samoopravdanja. Apsurd kao posledica neuroze.

Fotografije koje će biti predstavljene vizualizuju radnju određenih priča kao i emotivna stanja junaka i autentične prostorije u kojima se radnja odigrava.

Utisak tame, vlage, mraka, podrumskog osvetljenja na fotografijama verno oslikava "kafkijansku" atmosferu kojom Kafkine pripovetke i romani uglavnom odišu.

Zamisao je da se kroz fotografije ispričaju priče ili prikažu pojedini, ključni delovi njegovog stvaralaštva kroz vizuru apsurda koji je dominirao njegovim pričama.

Zapravo, na delima su oživljeni likovi koje je Kafka stvarao, dok je uz potpunu slobodu autora ovog projekta, vizura apsurda dodatno iskrivljena.

Originalni fragmenti iz njegovih dela i štampani citati doprinose potpunom prikazu romana, priča i pisama koje su predstavljene fotografijama.

Svet koji je Franc Kafka sebi skovao, drugima je bio nejasan i tmuran, a opet jedini u kojem je on uspevao da opstane. Svet apsurda je Kafkin svet u kome neprestanim izokretanjem smisla u besmisao, on pokušava da dođe do sopstvenog samorazrešenja.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd