10. dec 2023.
Knjizare

Priče poznatih na Festivalu fantastične književnosti

Foto: Profimedia
Kratke priče, eseji, teorijski radovi o domaćoj i svetskoj fantastici.

Sinoć se promovisao almanah "Književna fantastika 2015." u izdanju Art Anime i Čarobne knjige u Platou, čime je otpočeo festival fantastične književnosti "Art Anima".

Festival organizuju Art Anima, sajt na kojem se promoviše fantastična književnost, izdavačke kuče Čarobna knjiga i Plato i udruženje građana Punkt.rs. Trajaće do 4. juna u Platou. Priče i eseji književnika, muzičara, voditelja i glumaca sabrani su u almanahu, drugom po redu. 

Prozni deo se sastoji od 19 kratkih priča najpoznatijih domaćih žanrovskih autora (Goran Skrobonja, Boban Knežević, Uroš Petrović, Adrijana Sarajlija) i pisaca koji koriste fantastičke elemente (Svetislav Basara, David Albahari, Laura Barne, Ivan Tokin).

Moći će da se pročitaju i priče koje su napisali poznati voditelji, muzičari i pisci: Zoran Kesić, Dušica Žegarac, Marko Šelić Marčelo, Aca Seltik, Ivana Mihić i Dušan Nedeljković.

Domaća fantastika od srednjeg veka do 90-ih godina XX veka je sadržana u eseju Save Damjanova pod nazivom "Srpska fantastika od srednjeg veka do postmoderne". U almanahu se može još pročitati i esej: "Priča o duhovima: Robert Ajkman", Dejana Ognjanovića, esej "Kauzalni odnos popularnosti romana "Pesma leda i vatre" i serije "Igra prestola" Mladena Stajića, tekst o motivu lavirinta u naučnoj fantastici koji je pisao Zoran Živković. Odeljak "Osvrti" zabeležio je bitne momente poput smrt Terija Pračeta i predstavljanje srpske fantastike na Univerzitetu Kent.

Nagradu "Art Anima" ove godine je primio Goran Skrobonja za popularizovanje fantastične književnosti. Pored njega, najzaslužniji za popularizaciju ove vrste knjževnosti su Zoran Živković i Boban Knežević

 

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd