Sreda 06. dec 2023.
Nikola Sarkozi

KRAJ ŠENGENU?! Sarkozi poziva na suspenziju sporazuma jer ne funkcioniše zbog migrantske krize

Foto: Profimedia
Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi predložio je suspendovanje Šengenskog sporazuma, koji omogućava putovanja među 26 evropskih država bez pasoških kontrola, ocenivši da je ovaj sistem postao nefunkcionalan zbog migrantske krize.

Sarkozi, konzervativac koji će pokušati da se vrati na vlast 2017. godine, rekao je da treba uspostaviti centre izvan EU za proveravanje lica koja traže azil.

On je optužio socijalističkog predsednika Fransoa Olanda da nema lidersku viziju, nakon što je obećao da će Francuska primiti 24.000 azilanata.

"Šengen više ne funkcioniše. To niko ne može da porekne", rekao je Sarkozi i dodao da treba "privremeno suspendovati slobodu kretanja za neevropske građane u šengenskom području".

Sarkozi: Ratne izbeglice primiti samo privremeno

Sarkozi, koji je bio predsednik od 2007. do 2012. godine, rekao je da EU treba da sastavi zajedničku politiku o migrantima. Ratne izbeglice treba primiti samo privremeno, s ciljem da budu poslate nazad u zemlje svog porekla kada sukobi tamo budu okončani, dodao je bivši predsednik.

On se založio za to da se napravi razlika između političkih izbeglica, koje bi dobile desetogodišnje vize, ratnih izbeglica, koje bi mogle da ostanu privremeno, i ekonomskih izbeglica, za koje kaže da Francuska više ne može da im pruža utočište.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd