Skip to main content
protest studenata povodom Oluje

"KRAJINO MOJA, ZA TOBOM PLAČEM": Studenti u Beogradu u protestu zbog "Oluje" (VIDEO)

Foto: Tanjug
Oko 300 predstavnika studentske organizacije "Sistem vrednosti", održali su protestni skup i šetnju, od Filozofskog fakulteta do Ambasade Hrvatske, povodom 20 godina od akcije "Oluja" u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 srpskih civila i vojnika i proterano više od 200.000 etničkih Srba.

U protestnu šetnju, u okviru akcije "Studenti pamte", oni su krenuli sa transparentom "Vrati se kući mirom i''l mačem - Krajino moja, za tobom plačem".

Prilikom polaska kolone, ispred Filozofskog fakulteta, studentima se na kratko obratio predsednik Skupštine Republike Srpske Krajine u vreme "Oluje", 1995. godine, Rajko Ležajić, a bili si prisutni iz Vladan Glišić iz "Dveri" i Milan Obradović sa još nekoliko pristalica zabranjane oranizacije "Obraz".

Studenti pročitali pismo ispred hrvatske ambasade

Kod Ambasade Hrvatske studenti su pročitali pismo, koje su juče pokušali da uruče hrvatskom ambasadoru, u kome je izraženo negodovanje povodom, kako su naveli, zločinačke akcije "Oluja" pre 20 godina.

Uz put studenti su upalili 1.238 sveća u znak sećanja na isto toliko poginulih srpskih civila i vojnika u akciji "Oluja" i putem su pevali "Tamo daleko", "Oj Srbijo mati", Himnu "Bože pravde" pesme posvećene Kosovu i Metohiji, uzvikivali imena Ratka Mladića i kapetana Dragana, uzvikivali parole "Srbija - Rusija, ne trebe nam Unija", "Krim je Rusija - Krajina je Srbija"...

Portparol sudentske organizacije "Sistem vrednosti" Andrej Zorić rekao je da ovaj skup nije poziv na netrpeljivost između dve države i dva naroda, već doprinos buđenju nacionalne svesti među studentima i pomen žrtvama zločinačke akcije "Oluja".

Na raskrsnici Kneza Miloša i Miloša Pocerca, pre zgrade hrvatske ambasade, bio je postavljen kordon policije, ispred koga je kolona stala i gde su studenti palili sveće i pročitali pismo.

Trasa kojom je prolazila kolona u centralnom delu Beograda bila je blokirana za saobraćaj.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd