Četvrtak 07. dec 2023.
kupovina

Kupujete krpice? Evo koje materijale treba da izbegavate!

Foto: Profimedia
Zašto treba da izbegavate pamuk, vunu i poliester?

Trenutno se nalazite u radnji šoping mola, sve vam se dopada i u rukama držite 15 komada odeće i uputili ste se ka kasi. Možda nemate običaj da "bacite pogled“ na deklaraciju, ali ako želite da izbegnete svrab, crvenilo i preterano lepljenje odeće uz telo po ovim vrućinama, možda je vreme da se upoznate sa nezahvalnim materijalima koje držite u rukama.

Imate osetljivu kožu i pokušavate da otklonite ekceme koji se već godinama pojavljuju na vašoj koži. Sintetičke materijale podhitno izbegavajte. Prvi na spisku je poliester, jer on, iako deluje kao vrlo lagan i zahvalan materijal, nije takav i za kožu. Poliester izaziva svrab, crvenilo i može dovesti i do dermatitisa.

kupovina
Foto: Profimedia

U slučaju da želite da štedite i ne biste mogli da sebi priuštite pravu svilu, normalno je da ćete je zameniti sa onom veštačkom, poznatijom kao viskoza. Osim što je jeftinija, uzrokuje niz kožnih problema među kojima su osip, crvenilo i svrab.

Spandeks takođe treba izbegavati, jer se on lepi uz kožu i ne daje joj da diše. Takođe iritira kožu  i može da izazove razne kožne bolesti.

Osetljivoj koži najviše odgovaraju prirodni materijali, kao što su organski pamuk, lan, vuna, kašmir i bambus. Vuna jeste mekana i donekle zahtevna, ali ume da bude toliko gruba da izaziva svrab, crvenilo i osip. Savetuje se da se ispod nje nosi obična majica kako bi sprečila reakcije koje izaziva vuna.

Akrilna vlakna, u kombinaciji sa drugim materijalima stvaraju imitaciju vune, flisa i lažnog krzna. Zajedno sa ostalim materijalima, za kožu stvara prijatan osećaj, dok akril kao samostalan materijal može samo da iritira.

Tokom odrastanja, naše bake i majke su nam usadile u glavu da su pamučne stvari najbolje za nošenje, ali postoje situacije kada on izaziva alergiju. Zato, ako kupujete odeću u "second hand", portal cafe.ba vam prethodno savetuje da je dobro operete.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd