clear sky
30.04.2024.

Lenovo izdao saopštenje povodom "Superfish" afere!

24.02.2015. 07:58
Lenovo
Lenovo / Izvor: Profimedia

Pre nekoliko dana Internet je planuo na vest da je Lenovo svesno instalirao zloćudan softver u svoje laptopove. Lenovo je brzo reagovao uputivši izvinjenje svim svojim korisnicima, a sada su objavili i alat za automatsko deinstaliranje "superfish"-a.

Prenosimo vam saopštenje komanije Lenovo uz redakcijska skraćenja:

Kao što smo saopštili u petak, 20. februara 2015, kompanija Lenovo istražuje sve opcije koje mogu da pomognu da se reše problemi naših korisnika o softveru Superfish

Tako da smo u subotu, 21. februara,  pokrenuli dve dodatne aktivnosti: Pored uputstava za manuelno uklanjanje koje je trenutno dostupno onlajn, kreirali smo i alatku koja pomaže korisnicima da se softver i sertifikat automatski obrišu. Ta alatka je dostupna ovde: http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall

U saradnji sa kompanijama McAfee i Microsoft radimo na tome da, koristeći njihove alate i tehnologije koji su vodeći u industriji, stavimo u karantin ili uklonimo softver i sertifikat Superfish. Ove aktivnosti su već započete i automatski će ukloniti ranjivost čak i kod korisnika koji trenutno nisu svesni problema.

Obustavili smo instalaciju softvera Superfish unapred i ugasili smo konekcije sa serverom u januaru na osnovu žalbi korisnika o iskustvu. Međutim, nismo znali ništa o potencijalnoj bezbednosnoj ranjivosti do juče. Danas radimo na tome da je ispravimo.

Od tog trenutka smo preduzimali brze i odlučne mere u skladu sa svojim mogućnostima i saznanjima. Iako ovaj problem ni na koji način ne utiče na naše ThinkPad uređaje, bilo koje modele tableta, desktop računara, pametnih telefona, servera ili skladišta za preduzeća, smatramo da svi kupci Lenovo proizvoda treba da budu informisani. Izvinjavamo se na izazivanju zabrinutosti među svojim korisnicima – učimo iz ovog iskustva i iskoristićemo ga da unapredimo  ono što radimo i način na koji to radimo u budućnosti. Nastavićemo da preduzimamo korake da omogućimo da se uklanjanje softvera i skrivenih ranjivih sertifikata učini jednostavnim za potrošače, tako da mogu da nastave da koriste naše proizvode sa pouzdanjem koje očekuju i zaslužuju. (kraj saopštenja)

Ovo saopštenje je rekacija na otkriće da softver "superfish", koji dolazi preinstaliran uz Lenovo računare, nije samo dosadan adware, već može da posluži i kao alatka da vam hakeri upadnu u računar i ukradu podatke. Više o tome možete pročitati OVDE

Ako vam se ova vest svidela, posetite našu Facebook fan page, Parada Geekova!