clear sky
22°C
31.05.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

MALA NEVESTA: Kuvajte kao Anandi – ovo su najbolji indijski recepti!

16.02.2015. 10:58
Piše:
Srbija Danas
Mala nevesta
Mala nevesta / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Colors TV

Indija je sve popularnija kod nas – što kroz serije, što kroz hranu, a mi vam dajemo recepte za kompletan indijski obrok.

NAAN – hleb

Potrebno:

  • 4 šolje brašna
  • 1 kafena kašičica praška za pecivo
  • 1 kafena kašičica soli
  • 2 šolje kisele pavlake

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa umešajte pavlaku u tu masu, tako da testo ne možete da promešate kašikom. Mesite dok ne počne da se odvaja od činije, dodajući brašna po potrebi. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite još pet minuta – tačnije, dok testo ne postane glatko i elastično. Napravite kuglu od testa i stavite je u nauljenu činiju, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta sat ili duže. Isecite testo na 10 jednakih delova i od svakog formirajte lopticu, pa je spljeskajte da postane kao disk.

Zagrejte tiganj na ringli na srednjoj temperaturi, a rernu na maksimum. Svaki disk pecite najpre u tiganju, pa ga prebacite u rernu – direkt na žicu.

Vadite naan iz rerne i, ako želite, premažite ga tankim slojem rastopljenog putera. Slažite hlepčiće u ubrusom postavljenu korpicu i servirajte ih vruće.

Roti Kanai
Roti Kanai / Izvor: Profimedia

DAL (gulaš) OD SOČIVA

Potrebno:

  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 šolja crnog luka, sitno seckanog
  • 1 supena kašika svežeg đumbira, oljuštenog i sitno seckanog
  • 1 kafena kašičica kima
  • 1 kafena kašičica kurkume
  • ½ kafene kašičice aleve paprike
  • 4 čena belog luka, sitno seckanog
  • 2 šolje seckanog karfiola
  • 2 šolje seckanog paradajza
  • 2 ½ šolje vode
  • 1 šolja sočiva
  • 2 supene kašike svežeg soka od limete
  • 1 supena kašika svežeg korijandera, sitno seckanog
  • ¾ kafene kašičice soli
  • 6 šolja kuvanog basmati pirinča

Priprema:

Zagretje maslinovo ulje u šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk, đumbir, kim, kurkumu, alevu papriku i beli luk i dinstajte dva minuta. Dodajte karfiol i paradajz, pa dinstajte još minut. Potom sipajte vodu i sočivo i ostavite da provri. Poklopite, smanjite vatru i ostavite da vri narednih 35 minuta – ili dok sočivo ne omekne. Dodajte sok od limete, korijander i so i služite šolju ovog gulaša sa šoljom pirinča kuvanog na pari.

Dal - gulaš od sočiva
Dal - gulaš od sočiva / Izvor: Profimedia

TIKKA MASALA PILETINA

Potrebno:

  • 700g pilećeg filea sečenog na komadiće

Marinada:

  • 1 šolja jogurta
  • 2 supene kašike limunovog soka
  • 2 kafene kašičice mlevenog kima
  • 2 kafene kašičice aleve paprike
  • 2 kafene kašičice bibera
  • 1 kafena kašičica cimeta
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 komadić sitno seckanog đumbira

Sos:

  • 1 supena kašika putera
  • 2 čena belog luka, sitno seckanog
  • 1 ljuta papričica, sitno seckana
  • 2 kafene kašičice mlevenog korijandera
  • 1 kafena kašičica mlevenog kima
  • 1 kafena kašičica aleve paprike
  • 1 kafena kašičica mešavine začina "garam masala"
  • ½ kafene kašičice soli
  • 1 konzerva sosa od paradajza
  • 1 šolja neutralne pavlake

Priprema:

Probajte i rusku pileću tortu!

Potopite drvene štapiće za ražnjiće u vodu, pa na njih nabodite piletinu i marinirajte je u frižideru najkraće jedan sat. Odbacite marinadu.

Istopite puter na srednje jakoj vatri, pa dinstajte beli luk i ljutu papričicu. Dodajte korijander, kim, papriku, garam masalu i so. Umešajte sos od paradajza i pustite da vri 15 minuta. Dodajte neutralnu pavlaku kako bi se zgusnuo sos.

Piletinu grilujte, pa je skinite sa štapića i ubacite u sos. Ostavite da vri narednih 5 minuta, pa servirajte uz naan i basmati pirinač.

Piletina Tikka Masala
Piletina Tikka Masala / Izvor: Profimedia

MASALA ČAJ

Potrebno:

  • 2 šolje vode
  • 3-5 karanfilića
  • 1 štapić cimeta, smrvljen
  • 2-3 mahune kardamoma, smrvljene
  • ¼ šolje šećera
  • 1 šolja mleka
  • 2 supene kašike lišća crnog čaja

Priprema:

Da li ste pili brazilski ljubavni eliksir!?

Stavite vodu sa začinima na ringlu i pustite da provri. Pokrijte i ostavite da vri još nekoliko minuta. Dodajte šećer i mleko i promešajte, pa ostavite da ponovo provri. Dodajte listiće čaja, poklopite i sklonite sa vatre. Ostavite da odstoji pet minuta, pa procedite i servirajte.

Masala čaj
Masala čaj / Izvor: Profimedia

ŠIR KURMA PUDING

Potrebno:

  • 5 šolja mleka
  • 50g proprženih tankih rezanaca
  • 50g kokosovog brašna
  • ½ šolje šećera
  • 2 zelena kardamoma
  • 2 supene kašike seckanih urmi
  • 10-12 suvih grožđica
  • ¼ šolje seckanog blanširanog badema
  • ½ supene kašike meda

Priprema:

Kuvajte mleko dok se ne zgusne (do gustine krema). Dodajte rezance, kokos, šećer, kardamom, urme i polovinu količine grožđica i badema. Pustite da provri, pa ostavite da vri još 5 minuta. Dodajte med, pa prebacite puding u činiju i ukrasite preostalim bademima i grožđicama.

Šir kurma puding
Šir kurma puding / Izvor: Profimedia