Petak 01. dec 2023.
Ćevapi

MASNA HRANA ZA SREĆAN I ZDRAV ŽIVOT: Zvuči čudno, ali je istina!

Foto: Profimedia
Nauka pokazala da smo do sada bili u zabludi...

Dosadašnja istraživanja su pokazala da prekomeran unos masti povećava rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanog i moždanog udara. Međutim,  novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Journal of Psychiatry & Neuroscience", otkriva da manjak masti povećava rizik od nastanka depresije.

Naučnici su ustanovili da nizak nivo holesterola u krvi može povećati rizik od nastanka suicidalnih misli za čak 112 odsto. Mozak se sastoji od 60 odsto masti i koristi 25 odsto holesterola iz krvotoka. Drugim rečima, mozak ne može normalno funkcionisati bez adekvatne količine masti.

Od ukupnog preporučenog unosa kalorija, 25 do 35 odsto njih tra  unositi putem masti. Najbolje su omega 3 masne kiseline jer one povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola. Prethodna istraživanja su pokazala da manjak omega 3 masnih kiselina povećava rizik od nastanka depresije i naglih promena raspoloženja.

prženje mesa i povrća
Foto: Profimedia

Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina su tuna, losos, sardine, haringa, čia semenke, lanene semenke i semenke konoplje. Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanog i moždanog udara. Takođe su se odlično delotvorna u podsticaju  mršavljenja i održavanju zdrave telesne težine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd