Skip to main content
Menstrualni bolovi

Mislite da su to samo BEZAZLENI MENSTRUALNI BOLOVI, a ni ne sumnjate na RASPADANJE ORGANA?

Foto: Profimedia
Da li ste znali da tokom menstrualnog ciklusa, delovi vaše materice mogu zapasti u druge organe vašeg tela i napraviti ozbiljan zdravstveni problem?

Endometrioza je benigno oboljenje koje obuhvata sve veći broj žena (oko 90 odsto), a sa njom možete živeti i po 10 godina, a da to ne primetite. Nastaje kada se sluznica materice (endometrijum) usadi, odnosno tokom krvarenja u menstrualnom ciklusu zapadne za neki drugi organ, a najčešće na trbušnoj materici zidova male karlice, vezama materice, jajniku, jajovodu, ali i na udaljenim organima – plućima, oku, u mokraćnoj bešici i  crevima.

menstrualni bolovi
Foto: Profimedia

Žene sa endometriozom imaju bolne i obilne menstruacije i bolne seksualne odnose*. Nadimanje i dijareja su najčešći simptomi kada se ostacima materice zahvate creva, a ako obuhvati i mokraćna bešika, onda nastaju dugotrajne i jake irutacije. Endometrioza remeti i plodnost žena, jer se u karlici umeju zadržati supstance toksične za formiranje embriona i imune na mušku spermu.

Žene su počele da guraju MARIHUANU u vaginu - i to s RAZLOGOM!

Efekti koje svakodnevno možemo uvideti jesu hronični umor, depresija i anksioznost. Endometrioza ostavlja velike posledice na emotivne veze, seksualne odnose, karijeru i vašu produktivnost. Mnoge žene, sa ovom bolešću, možete čuti kako se žale da zbog tih periodičnih bolova nisu u stanju da grade svoju karijeru, piše Independent.  

Ovo je jedini prirodni lek koji se STAVLJA U PUPAK, a leči grip, stomačne bolove i upalu mišića

Nažalost, uspostavljanje dijagnoze kasni oko 10-ak godina. Prvenstveno, endometrioza obuhvata niz pitanja koja kod nas važe za tabu teme, kao što su rasprave o polovima i plodnosti. Lekari objašnjavaju da se oboljenje javlja samo kod starijih žena. Međutim, ciljne grupe mogu biti i one koje pate od astme, ekcema, kao i od ozbiljnih autoimunih bolesti. Uspostavljanjem oboljenja, sledi im 2 načina lečenja – hiruški ili hormonskim pilulama. Lekari sumnjaju da je endometrioza nasledna. 

PRIKLJUČILI IH NA APARATE: Muškarci dobijaju menstruaciju - evo kako to izgleda (VIDEO)

U slučaju da je bilo žena koje o ovoj temi nisu bile informisane, sada će im biti lakše da, ako prepoznaju neke od simptoma (a dovoljni su bolni seksualni odnosi i menstrualni ciklusi), posete lekara. 

*NAPOMENA: Skrećemo pažnju da je većina ovih simptoma sasvim normalna pre i u vreme menstruacije. Ukoliko niste apsolutno sigurni da imate sve navedene simptome endometrioze, ne brinite. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd