10. dec 2023.
Afera bebe

MOŽDA JE OVO VAŠA ĆERKA: Žena sumnja da su je prodali bračnom paru!

Foto: Srbija Danas
Maja Kovačević je ostavljena u hodniku jedne zgrade u Deligradskoj ulici, kao beba, a danas je odrasla žena, koja je provela detinjstvo u usvojiteljskoj porodici kao i svako drugo dete, dok nije počela da se raspituje o tome kako je došla kod svojih usvojitelja.

Srbiju i danas potresaju slučajevi nestalih beba, koje se vode kao umrle, a zapravo završavaju u rukama parova koji nisu mogli legalno da usvoje decu, od kojih su neki u Srbiji, a neki u inostranstvu. Čuli smo mnoge tužne priče o nestaloj deci, ali u redakciju nam se javila devojka koja misli da je i ona jedna od nestalih beba.

Maja Kovačević je imala normalno detinjstvo, dok joj se roditelji nisu razveli. Nakon mnogo godina, počela je da se pita kako je došla kod svojih usvojitelja. Od tog trenutka nailazi na čitav splet čudnih događaja, koji su je naveli na zaključak da je zapravo jedna od nestalih beba i da su je kupili, a ne usvojili legalnim putem!

Maja je prvi put posumnjala da njeno usvajanje nije bilo legalno kada je shvatila da je njena majka imala 46, a otac 50 godina, kada su je usvojili, a po zakonu usvojitelj ne može da bude mlađi od 18 godina, niti stariji od 45 godina od usvojenog deteta.

Maja Kovačević
Foto: Srbija Danas

Nelogičnosti u dokumentima

  • U pismu koje je nađeno pored bebe navodi se bebino ime - Marijana Stojiljković, ali Zvečanska šalje Centru za socijalni rad zahtev da se detetu dodeli ime Mirjana Stojanović.
  • Pri upisu u matičnu knjigu rođenih, koje je izvršeno tek nakon godinu dana i deset meseci, nije joj dodeljen JMBG, iako je po tadašnjem zakonu bio obavezan.
  • Kada je usvojena u julu 1981. godine, poništen je prvi upis i upisuju je pod imenom Mirjana Paovica, sa podacima usvojitelja kao bioloških roditelja.

Nju su našli 1979. godine u jednoj stambenoj zgradi na Slaviji, i po zapisniku je pronašao vojnik koji je bio na odsustvu i pozvao policajca koga je video ispred zgrade. Policajac je sačinio zapisnik, odveo je u Centar za socijalni rad i ona je usvojena sledeće godine. Ono što je čudno je da su je usvojili ljudi koji žive u istoj zgradi u kojoj je živeo i policajac koji je pronašao.

Moj usvojeni otac je bio čovek na položaju, radio je kao načelnik Opštine Stari Grad i sarađivao je sa policijom, a i sa vojskom“, rekla za „Srbiju Danas“ Maja Kovačević. „Pored mene je i navodno pronađena poruka koju je napisala moja biološka majka. Meni izgleda kao plagijat, jer ne liči na nešto što bi napisala maloletna devojčica koja je pod stresom jer ostavlja tek rođenu bebu“, nastavlja Maja i daje nam to pismo na uvid.

pismo
Foto: Srbija Danas

„Kada sam gledala dokumentaciju iz Centra za socijalni rad, tu je pojavljivalo ime još neke devojčice, koja je takođe bila štićenica Zvečanske, zvala se Biljana. Kada sam pitala majku ko je ona, rekla mi je da je to devojčica koja se njoj i mom ocu jako svidela i hteli su da je usvoje, ali se moj otac raspitao i saznao lošu prošlost njenih roditelja i odustao od usvajanja. To mi je jako čudno, jer onda ne razumem zašto su mene usvojili. O toj devojčici su čuli da potiče iz loše porodice, a o meni nisu znali baš ništa. Moja biološka majka je mogla da bude narkomanka, prostitutika, otac diler, ubica, kriminalac...“, pita se Maja.

Pitali smo je odakle joj to pismo i da li se raspitivala u Zvečanskoj, na šta nam je odgovorila da jeste.
„Kada sam prvi put tamo otišla da zatražim moj dosije odmah su mi dali taj papir koji je na karo papiru pisan hemijskom olovkom i ne deluje kao da je pisano pre 30 godina, i dali su mi krivičnu prijavu koju je podneo policajac koji je vršio uviđaj protiv NN lica tj. moje biološke majke i u kome se vidi da me je pronašao vojnik Dragiša Protić iz Arilja na odsluženju vojnog roka u Beogradu.“

Maja Kovačević je pronašla tog vojnika i on je rekao da je tog dana pobegao iz kasarne da se okupa i otišao u Deligradsku 14 jer mu tu živi tetka. Začuo je plač bebe kada je došao do lifta, i pogledao prema stepeništu. Tu je video ostavljenu korpu sa bebom i kao bez duše istrčao na Slaviju. Video je policajca i odveo ga do zgrade, gde je su sačinili zapisnik i policajac je odneo dete. Maja kaže da joj je čudna činjenica da je taj policajac živeo u istoj zgradi kao i njeni usvojitelji!

Maja Kovačević
Foto: Facebook

Tu se priča ne završava, jer je ova žena želela da sazna po svaku cenu istinu o svojoj majci, kao i ljudima koji su je usvojili, pa je sa suprugom potražila odgovor od usvojene majke, koja je rekla da su je neke dve žene našle na ulici kod Slavije.

Maja je istinu potražila u policijskoj stanici Savski venac, ali nije mogla da dođe do dokumentacije.
Rekli su mi da nemaju dokumenta o tome, jer se arhiva ne čuva toliko dugo. Saznala sam da imam još jedan JMBG broj, ali Ljermontova neće da mi da nikakve podatke ni za jedan drugi JMBG“, završava svoju ispovest Maja Kovačević.

 

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd