Četvrtak 07. dec 2023.
rektorat

NAJGORE ZANIMANJE U SRBIJI: Ova diploma će vam doneti samo probleme!

Foto: Tanjug
Sa ovom diplomom će vam biti izuzetno teško da se zaposlite, a i kada to učinite, teško da ćete moći da živite od svoje plate. Ali ćete, ako ste ambiciozni, umesto priznanja, dobiti nemiran san i osvrtanje iza ramena, jer ovo zanimanje može biti opasno, a u Srbiji je malo cenjeno, zato razmislite pre nego što se odlučite da studirate ovo zanimanje!

Danas je teško zaposliti se posle, gotovo, svakog fakulteta i nije lako posavetovati budućeg studenta šta da izabere. Međutim, ukoliko biste koristili svoj gugl pretraživač, videli biste da su rezultati jasni: u prvih nekoliko pozicija, novinarstvo je najmanje poželjno zanimanje.

Pročitajte OVDE sa kojim diplomama vam biro ne gine!

Posao novinara je više od tri godine ubedljivo najgori i to po svim kriterijumima. Radno vreme je stresno okruženje i plata ne odgovaraju traženom požrtvovanju, perspektiva se, skoro, ne vidi, novinari su neretko u opasnosti i to fizičkoj, jer se ova verbalna, više ne računa. Novinar autoritet? Vi to ozbiljno!

Najgore zanimanje
Foto: Printscreen/google.rs

Zahtevi u redakciji su sve teži, jer se od njih očekuje i da budu aktivni na Tviteru, pišu blog, snimaju video priloge, montiraju, dakle više poslova istovremeno. Tako tržište više neće imati potrebu, recimo, za kamermanom, jer će to raditi novinar.

Pesimističnost novinara prilikom zaposlenja kulminira, recimo, na Infostudu: više od dva konkursa za radno mesto novinara u Beogradu ne možete naći! Na pitanje zašto je to tako, PR Infostuda, Tatjana Vidaković, rekla je za SrbijaDanas.com da praksa igra veliku ulogu.

"Jedan od razloga može da bude taj što ljudi koji se školuju na ovim smerovima već tokom studija počnu da rade, angažujući se na različitim praksama, a drugi što se na ostalim konkursima raspisuju oglasi na kojima se ne traži striktno diplomirani novinar", rekla je ona.

novinarstvo i stres
Foto: Profimedia

PR Vidaković je dodala da rezultati istraživanja, koja vrše redovno, a gde su sagovornici maturanti, pokazuju da je jedan od glavnih kriterijuma za izbor fakulteta mogućnost zapošljenja nakon njega i da tu, već godinama u nazad, prednjače poslovi iz oblasti IT-ja.  

Ovim studentima diploma služi samo za UKRAS!

Diplomirani studenti novinarstva su podeljenii. Ili su veoma razočarani ili još uvek taže neku dobru stranu. Diplomirani novinar sa novosadskog Univerziteta, Bojan Petrović, rekao je za SrbijaDanas.com da sa jedne strane svoj poziv voli još više, a sa druge strane mu bude žao potrošenog vremena kad vidi ko sve radi u medijima.

"Shvatiš da novinar možeš biti i sa završenim kursom. Štaviše, oni sa kursom novinarstva pre nađu posao u odnosu na one sa diplomom", kaže Bojan i dodaje da je do sada tražio posao i van struke, jer od nečega, prema njegovim rečima, mora da se živi.

Redakcije zapošljavaju mali broj novinara, a očekuje se da će ih biti još manje do 2020. godine, pogotovo u štampi.

"Imao sam ponudu da radim na trafici noćnu smenu za 500 dinara", izjavio je Petrović.

Sa druge strane, diplomirana novinarka sa beogradskog Univerziteta, Dragana Milovanović, kaže za SrbijaDanas.com da nije uzalud potrošila svoje vreme.

"Kažu da je diploma za novinare beskorisna jer se razni zapošljavaju u medijima, ali ja svoju diplomu nikad nisam percipirala kao ulaznicu za posao, nego kao skup znanja koje imam", priča Dragana.

Ne tako davno, 2013. godine, nakon istraživanja koje je sprovela kompanija "Career Cast", zanimanje drvoseče bilo je bolje rangirano u odnosu na zanimanje novinara. Tada je izvesni Toni Li iz kompanije rekao da se lista poželjnih profesija formira već 25 godina i da je novinarstvo uvek bilo pri dnu liste.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd