clear sky
22°C
01.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Najkorišćenija indijska mešavina začina

19.05.2014. 13:59
Piše:
J.P.
Kari
Kari / Izvor: Profimedia

Kari - Karakterističan začin iz indijske kuhinje

U evropske kuhinje je stigao u 18. veku, zahvaljujući britanskim kolonijalnim oficirima, dok se u Indiji koristi vekovima. Na hindu jeziku se zove masala, a opšte je poznat pod nazivom kari.

Iako je poznat kao začin, kari je zapravo tamnožuta mešavina brojnih indijskih mlevenih začina. Glavni sastojak je kurkuma, koja daje boju, zatim, korijander, kumin i biber. Ostali začini koji ulaze u sastav su: čili, đumbir, kajenska paprika, cimet i karanfilić, mak i muskatni oraščić, so i skrob. Međutim, broj sastojka ove mešavine može da varira od 10 do 20 i najčeće zavisi od područja do područja u kojima se priprema.

Kari pozitivno utiče na zdravlje, jer ima antioksidantno i antiinflamatorno dejstvo, pa je odličan protiv umora i kao prevencija srčanih oboljenja i karcinoma. Reguliše visok krvni pritisak i pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Kari
Kari / Izvor: Profimedia

Ukus jela u Indiji najviše zavisi od umešnosti mešanja i sušenja pojedinih začina, pa se dobri recepti strogo čuvaju i prenose sa generacije na generaciju. U Japanu postoji običaj da se kari dodaje u vodu u kojoj se kupaju ljudi, jer se veruje da je dobar za kožu i da stimuliše cirkuliaciju krvi.

Kod nas se kari najčeće upotrebljava kao dodatak piletini, ali se koristi i kao dodatak ribi, morskim plodovima, jagnjetini, svinjetini i povrću. Od njega se prave mnogi umaci, pa u zavisnosti od kombinacija sa drugim namirnicama, poprimaju različite vrste ukusa. Najviše se upotrebljava za jela od riže i u mesnim jelima, kao i za proizvodnju senfa.