clear sky
13°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAJRADOSNIJA TRPEZA: Uskršnji jelovnik za zadovoljavanje svih čula!

10.04.2015. 19:03
Piše:
Srbija Danas
Uskršnji jelovnik
Uskršnji jelovnik / Izvor: SD/ilustracija

Ovakvu sofru lepo je i videti i "njušnuti", a kamoli probati.

PREDJELO

Jaja u testu

Potrebno:

  • 450g brašna
  • 125g mleka
  • malo kvasca
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica margarina
  • 2 supene kašike ulja
  • 125ml vode
  • 6 kuvanih jaja
  • jaje, susam

Priprema:

Zagrejati mleko da bude toplo, staviti u posudu i dodati kvasac da se zapeni. Dodati brašno, so, margarin, ulje i vodu, pa zamesiti testo i ostaviti ga na toplom. Jaja očistiti od ljuske. Od testa otkidati komade i razvaljati u krugove, pa na centar svakog staviti jaje i umotati. Stavljati umotana jaja u pleh postavljen papirom za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C, oko 20 minuta.

Kuglice od pistaća i sira

Potrebno:

  • 1/2 šolje očišćenih pistaća
  • 300g izmrvljene fete
  • 100g krem sira

Priprema:

Očišćene pistaće propržiti na tiganju bez masnoće, pa ih isitniti nožem (nikako seckalicom). Pomešati fetu i krem sir, pa kašičicom vaditi gomilice i stavljati ih na papir za pečenje, pa u frižider da se malo stvrdnu. Izvaditi iz frižidera i oblikovati kuglice pa uvaljati u pistaće. Držati u frižideru pre serviranja.

Uskršnji jelovnik - predjelo
Uskršnji jelovnik - predjelo / Izvor: SD/ilustracija

JAGNJEĆA ČORBA

Potrebno:

  • 300g jagnjetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 50g graška
  • 50g pirinča
  • celer
  • 1 žumance
  • pavlaka
  • so, biber, peršun, aleva paprika, brašno

Priprema:

Zašto ne biste skuvali i krem čorbu od graška?

Meso iseći na kockice. Zagrejati ulje, dodati sitno seckan luk, pa pržiti dok ne postane staklast. Dodati rendanu šargarepu i celer i seckano meso. Doliti malo vode i pobiberiti, pa poklopiti. Posebno skuvati grašak, a posebno pirinač. Kada meso omekne dodati grašak i vodu u kojoj se kuvao, dodati pirinač, posoliti i ostavti da provri. Razmutiti pavlaku, žumance, alevu papriku, sitno seckan peršun i malo brašna, pa dodati u gotovu čorbu. Pustiti minut da provri.

Uskršnji jelovnik - čorba
Uskršnji jelovnik - čorba / Izvor: SD/ilustracija

AROMATIČNA JAGNJEĆA ROLADA SA KROMIROM I ŠARGAREPOM

Potrebno:

  • 2kg jagnjećeg buta
  • 2 kafene kašičice ruzmarine
  • 50ml ulja
  • 3 čena belog luka
  • 2 supene kašike soka od limuna
  • 50g pršute
  • 1 supena kašika mešavine začina
  • 1kg krompira
  • 300g šargarepe

Priprema:

Da li ste nekada jeli teletinu u beloruskom sosu?

Jangjeći but pažljivo odvojiti od kosti, a deblje krajeve stanjiti. Površinu mesa natrljajti mešavinom začina, ruzmarinom i belim lukom. Nakapati limunovim sokom, a zatim preko mesa rasporediti narezani pršut. Jagnjetinu zarolati, vezati koncem i usoliti. Roladu zapeći na tiganju sa svih strana, dodati kolutove šargarepe i zajedno kratko pecite. Roladu i povrće izvaditi iz tiganja, staviti u pleh, podliti s malo vode (50 ml), pokriti folijom i peći na 200°C oko 45 minuta. Krumpir oljuštiti, kratko prokuvati (oko 5 minuta) i procediti. Skinuti foliju, dodati krompir, pomešati sa šargarepom i peći još 20-25 minuta. Pečenoj jagnjetini raseći konac, kratko je ohladiti, pa seći i servirati sa povrćem.

Uskršnji jelovnik - glavno jelo
Uskršnji jelovnik - glavno jelo / Izvor: SD/ilustracija

KEKS KARAMEL TORTA

Potrebno:

  • 400g keksa (pti ber)
  • 2 pudinga od karamela
  • 500ml mleka
  • 100g putera
  • 5 supenih kašika šećera
  • 100g šlaga
  • 150ml mleka
  • crna kafa
  • čokolada za kuvanje

Priprema:

Probajte i keks tortu sa dinjom!

Skuvati puding u provrelom mleku i odmah dodati puter. Ohladiti, pa dobro ohlađen fil dobro izmiksati. Dok se fil hladi umutiti šlag sa 150ml mleka. Filovati red keksa natopljenog kafom, pa šlag, pa red natopljenog keksa, pa krema, pa šlag, pa opet keks, itd... Tortu završiti slojem krema i preko narendati čokoladu.

Uskršnji jelovnik - desert
Uskršnji jelovnik - desert / Izvor: SD/ilustracija