Skip to main content
NATO trupe i mehanizacija

NATO DOBIO DIPLOMATSKI IMUNITET: Ovo je SPORAZUM koji je Srbija potpisala sa NATO!

Foto: Profimedia
Predsednik Srbije potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO, a koje je u javnost izneo premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zakon o saradnji sa NATO izazvao je oštre polemike, koje traju već danima.

Sve je počelo 12. februara kada je Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO.

Tomislav Nikolić potpisao zakon o NATO

 

SNS PUPS
Foto: Srbija Danas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO, te da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno. Predsednik Vlade Srbije je na konferenciji za štampu pokazao dokumente o saradnji sa ALIJANSOM koje je potpisala vlada DSS-a i DS-a. Tačnije Boris Tadić kao tadašnji predsednik uz podršku stranke Vojislava Koštunice!

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom.

VUČIĆ: Nemojte da pridike o NATO drže oni koji su potpisali sporazum

- Nemojte da mi držite patriotske pridike vi koji ste doneli loše sporazume. Mi smo ih ispravili i napravili pravu saradnju kakvu nezavisna i suverena država može, sme i treba da pravi – rekao je on.

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom.

VUČIĆ: Protiv saradnje sa NATO su samo oni koji žele da nas vrate u 17. vek

Vučić je novinarima pokazao sporazum između Vlade Srbije i SAD, koji je 2006. godine potpisao tadašnji predsednik Republike Boris Tadić, a o čemu je odluku donela vlada koju su činili DSS, koju su tad podržavale Dveri.

Sporazum Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u našoj zemlji, kao i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.

Takođe im omogućava da s našom vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu. Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

NATO trupe i mehanizacija
Foto: Profimedia

Pripadnici ovih tela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, “pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju” dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa našim nadležnim organima. Naglašeno je i da se osoblju NATO na njihov zahtev mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe.

Tim sporazumom su, kaže, DS i DSS sa SAD postigle dogovor da oružane snage SAD i civilno osoblje ministarstva odbrane SAD dobiju diplomatski imunitet, imaju pravo na nošenje oružja i uniforme bez prava pregleda i inspekcijskog nadzora, a bili su oslobođeni i od plaćanja poreza i drugih sličnih dažbina koje se primenjuju u Srbiji.

I partneri SAD su bili izuzeti od plaćanja poreza i drugih dažbina koji se primenjuju u Srbiji, naglasio je Vučić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd