Petak 08. dec 2023.
Beba prima vakcinu

Ne šaliti se sa vakcinacijom dece: Pojava boginja je opomena

Foto: Profimedia
Branislav Tiodorović iz Instituta za javno zdravlje Niš kaže da je broj vakcinisane dece na 75 odsto, što je dosta ispod zakonske obavezne granice.

Manija odbijanja da se vakcinišu deca koja je nezanemarljiva u nekim zemljama zapadnog sveta stigla je i u Srbiju. Smatrajući da su obmanuti od farmaceutske mafije, te da vakcinisanje služi ili za uzimanje novca ili, teorija zavere kaže, kontrolu broja stanovnika, mnogi roditelji su došli u dilemu da li da odvedu svoje dete na vakcinaciju, dok su se neki i oglušili o višedecenijsku praksu kod nas.

Institut za javno zdravlje Niš detektovao je u Nišu i kraj Leskovca po jedan slučaj deteta zaraženog malim boginjama. Vršilac dužnosti direktora Instituta, Branislav Tiodorović smatra da je krivac za ovu pojavu nedovoljan odziv na vakcinaciju dece, pišu Naše novine.

Po Tiodorovićem rečima, 75 odsto dece je primilo neophodna cepiva, a da je zakonski minimum 95 odsto. Po njemu, upravo ovo je jedan od razloga što je u Srbiji registrovano oko 200 slučajeva dece obolele od malih boginja, dok je u Republici Srpskoj ta cifra oko 800.

Pogledajte još:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd