Skip to main content
prodavnica u Rusiji

NEMCI GA UKIDAJU: Šta vama znači PREPORUČENI rok upotrebe proizvoda?

Foto: Profimedia/ilustracija
Nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit zalaže se da se ukine odredba preporučenog roka trajanja na proizvodima.

Njegovo obrazloženje je da to zapravo nije rok upotrebe, a Nemci ionako bacaju u smeće prava brda hrane.

Svaki od oko 80 miliona građana Nemačke godišnje baci u đubre 82 kilograma prehrambenih namirnica – dakle više od šest i po miliona tona. Po pravilu, samo malo toga zaista je pokvareno i prošao mu je rok upotrebe nakon kojeg ti proizvodi mogu da budu opasni po zdravlje potrošača. 

Čest je, dakle, slučaj da u smeću završe proizvodi kojima je tek istekao rok koji je označen kao "preporučen rok upotrebe". 

To je zapravo prilično elastičan pojam: do tog datuma proizvođač garantuje da će proizvod imati osobine koje bi trebalo da ima što se tiče ukusa, mirisa, boje, konzistencije i hranjive vrednosti. Nakon tog datuma, vrlo je verovatno da će proizvod zadržati ta svojstva i možda će još dugo proći dok se proizvod zaista ne pokvari. 

prodavnica
Foto: Profimedia

Pokazalo se da su proizvođači prilično "štedljivi" u tim, preporučenim datumima zbog toga što računaju da će, ako potrošač baci proizvod dok je možda još dobar, on najverovatnije nakon toga jednostavno da kupi – novi. 

Rezultat je gomila bačene hrane. To je nemačkog ministra navelo da pokrene inicijativu o ukidanju oznake "preporučenog roka upotrebe". 

- Masovno bacamo dobre namirnice zato što su proizvođači postavili prevelike bezbednosne razmake do roka kada se proizvod kvari - izjavio je ministar Kristijan Šmit. Gomile namirnica bacaju se u smeće iako su još jestive i njihovo konzumiranje ne ugrožava zdravlje, prenosi Dojče Vele.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
26 Beograd